gewasbescherming

Met nieuw vulsysteem spuitmachines veilig vullen

Datum: 4 oktober 2023
Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2023
Door: Maurice Steinbusch
Het morsen en spetteren van gewasbeschermingsmiddelen tijdens het vullen van spuitmachines behoort binnenkort tot het verleden. De samenwerking tussen leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen en techniekleveranciers heeft geleid tot een innovatie: een gesloten vulsysteem.

Het gesloten vulsysteem voorkomt gezondheidsrisico’s voor de toepasser van gewasbeschermingsmiddelen. Het systeem boekt bovendien in grote mate winst in het terugdringen van milieuverontreinigingen. Het is nu tijd om de schouders te zetten onder de implementatie van het gesloten vulsysteem en dat proces te begeleiden. Cumela doet dit samen met LTO Nederland, Agrodis, Fedecom, SKL en Croplife NL.

Nieuwe ontwikkelingen

De eerste gesloten vulsystemen voor spuitapparatuur zijn de afgelopen jaren op de markt gebracht en gedemonstreerd aan loonwerkers, boeren en tuinders. Inmiddels kunnen nieuwe gebruikers kiezen of ze een opbouwsysteem willen of gebruik willen maken van de stand-alone-techniek. Ook zijn er verpakkingen ontwikkeld met de nieuwe easyconnect-dop. Alle vulsystemen zijn hiervoor geschikt en de eerste verpakkingen zijn inmiddels op de markt. Mechanisatiebedrijven zijn er klaar voor om de gesloten vulsystemen op spuitapparatuur te monteren. Als een van de betrokken organisaties volgen en begeleiden wij de ontwikkelingen nauwgezet.

Verplicht vanaf 2025

De overheid is blij met het gesloten vulsysteem en wil het daarom verplichten voor 1 januari 2025. Ze zal hiervoor streven naar een aanpassing in het Besluit activiteiten leefomgeving. De betrokken partijen zullen met de overheid overleggen of een overgangstermijn nodig is en hoe die haalbaar is. Het gesloten vulsysteem wordt verplicht voor de open teelten en voor verpakkingen vloeibare gewasbeschermingsmiddelen van 1 tot 20 liter.

Als boer, tuinder of loonwerker zal je routine bij het vullen van spuitmachines veranderen. Dat vraagt extra aandacht, maar we verwachten dat je er snel aan zult wennen en uiteindelijk blij zult zijn met de nieuwe techniek. Het is dan ook een flinke stap vooruit voor je eigen gezondheid. 

Voordelen gesloten vulsysteem

Opsommend zijn dit de voordelen van het werken met een gesloten vulsysteem:

  1. Spetteren en morsen zijn verleden tijd;
  2. Bij de toelatingsbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen is minimale blootstelling;
  3. Spoelen van de verpakking is geïntegreerd;
  4. Afmeten van de dosering is geïntegreerd;
  5. Door de nieuwe dop zijn er geen seals die kunnen wegwaaien en water kunnen vervuilen;
  6. Recycling van dop en verpakking.


De komende tijd zullen de betrokken partijen en overheid gebruiken om de regeling zo snel mogelijk af te ronden. Details over eventuele uitzonderingen zullen we daarna ook bekend maken.