Banner workshop Verdienen met data rechts uitgelijnd

Succesvolle workshop 'Verdienkansen data'

Datum: 22 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 23 februari 2021
Door: Sabine Zweverink
Op vrijdag 12 februari vond de eerste workshop ‘Verdienkansen data’ plaats. Met ruim 30 loonwerkers uit het hele land hebben we van gedachten gewisseld over data in het agrarisch loonwerk. Hoe kun je hier nou geld mee verdienen? Welke kansen liggen er in de toekomst en tegen welke problemen loop je nu aan?

Veel agrarisch loonwerkers beschikken over veel data van percelen, machines of gewassen. Waardevolle informatie om de opbrengst, efficiëntie of kwaliteit te verhogen. Maar welk prijskaartje hang je daar aan en hoe verdien jij hier als loonwerker je geld mee (terug)? Dit werd uitgebreid besproken tijdens deze workshop die we samen met Wageningen Research hebben opgezet.

Volgens de deelnemers kan 57% van de loonwerkers data verzamelen, maakt 28% daadwerkelijk gebruik van die data en verdient 13% hier geld mee. Werk aan de winkel dus! Op verschillende vlakken is er de behoefte om verdienmodellen te ontwikkelen. Dat blijkt wel uit de wordcloud die we hebben gemaakt die je hieronder aantreft.

Wordcloud Verdienkansen data

Om dit verder op te pakken hebben 10 loonwerkers zich aangemeld voor de werkgroep. Met deze groep werken we een plan van aanpak uit waar we mee aan de slag gaan. Op 25 februari staat de eerste bijeenkomst gepland en in april weten we welke vragen we in 2021 gaan beantwoorden. Misschien komen we wel met een verdienmodel voor taakkaarten, hebben we dé oplossing voor het op waarde schatten van data door boeren of kunnen we onze verzekeraar uitdagen om zijn premie op data te baseren.