kabels en leidingen

Geen grap: 1 april digitale Klic-viewer verplicht

Datum: 12 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 26 maart 2021
Door: Nico Willemsen
Opgelet: alleen een ‘print van de Klic’ meenemen naar het werk is na 1 april verleden tijd. Uit de vele vragen die over de maand februari aan het Kadaster gesteld zijn over het ontbreken van de Klic-tekening in PDF-formaat valt op te maken dat dit nog lang niet overal bekend is. Voorkom verrassingen en een boete en zorg dat je voorbereid bent.

Dat zoveel bedrijven nog vragen om het PDF-bestand uit het geleverde zip-bestand is opvallend. Dat betekent dat nog heel veel grondroerders niet weten dat het kadaster een gratis handige Klic-viewer heeft waarmee je de gegevens kunt bekijken. Voor bedrijven die zo nu en dan een Klic-melding doen een prima optie. Er bestaan ook slimme apps waarmee je met behulp van GPS-coördinaten in het veld gewoon de kabels en leidingen ter plekke kunt opzoeken. Met alle digitale viewers kun je nog steeds een tekening printen, maar als je op het werk na 1 april aan ‘de kabel- en leidingpolitie’ van het Agentschap Telecom alleen die tekening kunt tonen krijg je misschien nog een waarschuwing in het positieve geval, maar kan er ook een boete volgen.

Zegt het voort!
De meer dan 400 vragen aan het Kadaster kwamen van allerlei verschillende partijen, zoals hoveniers, cumelabedrijven, grote aannemers, maar ook gemeenten en ingenieursbureaus. Dus zegt het voort aan alle belanghebbenden in de graafketen. Het is geen grap, per 1 april is een digitale Klic-viewer op het werk verplicht.

Overzicht van aanbieders KLIC-systemen:

Aanbieder

Website

Gratis?

Blindguide

www.blindguide.nl

nee

Geodirect

www.geodirect.nl

nee

GoconnectIT

www.klic-app.nl

nee

Kadaster

https://zakelijk.kadaster.nl/klic-viewer

ja

Mijn Klic

www.mijnklic.nl

nee

Syntax InfraMediairs

www.klicweb.nl

nee

Klicmelding

www.klicmelding.nl

Nee

KLICAPP

Klic-app.nl

Nee

Via onderstaande artikelen kan je je verder informeren over de invoering van de verplichte Klic-viewer:

  • Lees hier waarom de Klic-viewer verplicht wordt.
  • Lees hier welke digitale viewers er zoal zijn.