klicviewer

Digitale gebiedsinformatie verplicht op graaflocatie

Datum: 19 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 26 maart 2021
Door: Nico Willemsen
Om de kans op graafschades te verkleinen ontvang je als grondroerder niet langer kant- en klare gelaagde PDF’s. Na een Klic-melding ontvang je tegenwoordig zeer gedetailleerde informatie in Vectorbestanden. Alleen met een digitale viewer wordt al die detailinformatie zichtbaar. Op een print kán cruciale informatie ontbreken. Daarom wijst het ministerie van Economische Zaken erop dat het verplicht is dat grondroerders op hun werklocatie de gebiedsinformatie digitaal beschikbaar hebben. Let op: na 1 april gaat het Agentschap Telecom handhavend optreden.

Op grond van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) is de grondroerder verplicht om alle ontvangen gebiedsinformatie digitaal op de graaflocatie aanwezig te hebben.
De toegenomen hoeveelheid en detaillering van de gebiedsinformatie vereist een digitale wijze van weergeven. Een papieren afdruk leidt tot een onleesbare, en in veel gevallen onvolledige, weergave van informatie.
Ter ondersteuning mag nog wel een print gebruikt worden met de gebiedsinformatie maar er moet op de graaflocatie de mogelijkheid zijn om de kaarten digitaal te raadplegen.

Voordelen digitale gebiedsinformatie
Op de digitale kaarten is meer gebiedsinformatie te raadplegen dan op een kaart. Het is mogelijk om relevante eigenschappen (attributen) van kabels en leidingen te vinden zoals type, materiaal, dikte en druk van leidingen.
Verder moet de netbeheerder, conform de regels van de WIBON alle gebiedsinformatie aanleveren, zoals leveringsinformatie, liggingsgegevens, detailkaarten, brieven van netbeheerders, contactgegevens, schetsen van huisaansluitingen etc. Veel te omvangrijk dus om te printen!
Hiernaast kan je op de digitale informatie heel ver inzoomen op een gebied waardoor kabels die bij elkaar liggen toch apart te onderscheiden zijn. Of het wordt bijvoorbeeld duidelijk dat één lijn op de kaart een kabelbed van meerdere kabels naast elkaar vertegenwoordigt.
Maak daarom gebruik van de Klic-viewer van het Kadaster of een app van een commerciële marktaanbieder! Lees voor meer informatie het artikel 'Van print naar digitaal'.

Handhaving
Het ministerie stelt grondroerders nu nog in de gelegenheid om de juist apparatuur aan te schaffen om de kaarten digitaal beschikbaar te hebben op een graaflocatie maar het Agentschap Telecom gaat na 1 april handhaven op deze eis.

Overzicht van aanbieders KLIC-systemen:
 

Aanbieder

Website

Gratis?

Blindguide

www.blindguide.nl

nee

Geodirect

www.geodirect.nl

nee

GoconnectIT

www.klic-app.nl

nee

Kadaster

https://zakelijk.kadaster.nl/klic-viewer

ja

Mijn Klic

www.mijnklic.nl

nee

Syntax InfraMediairs

www.klicweb.nl

nee

Klicmelding

www.klicmelding.nl

Nee

KLICAPP

Klic-app.nl

Nee

Meer informatie over Klic-viewers

Wil je meer weten over het digitaliseren van de Klic-leveringen en de diverse aanbieders van Klic-viewers? Lees het artikel ‘van print naar digitaal’.