Prijsverloop week en dagprijs van desel

Nieuwe diesel notering

Datum: 1 april 2022
Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2022
Deze week start Cumela met de publicatie van weekprijzen voor diesel. Deze zijn bedoeld voor bedrijven die een brandstoftoeslag toepassen en te grote dagwisselingen willen vermijden. De nieuwe prijs wordt elke week op vrijdag bekend gemaakt. Deze week is de gemiddelde prijs 1,64 euro per liter. De eerste week van januari was dit 1,23 euro.

Nu de prijzen voor diesel al langere tijd op een fors hoger niveau liggen dan begin januari zijn er steeds meer bedrijven die een brandstoftoeslag gebruiken constateert bedrijfseconomisch adviseur Andre de Swart. “Alleen is het voor bedrijven lastig om daarvoor elke dag een andere toeslag te moeten hanteren. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een methode waarbij we tot een weekprijs kunnen komen. Dat sluit ook aan bij de bedrijven die vaak aan het eind van de week factureren.”

Adviesprijzen
Tot nu toe gaf Cumela wel informatie over de ontwikkeling van de dieselprijs, maar dit was gebaseerd op de gegevens van het CBS. Die komen echter pas 7 tot 10 dagen later beschikbaar en lopen fors achter. Daarbij gaan zij uit van adviesprijzen aan de pomp en niet van de prijs die bedrijven met een eigen tank betalen. De Swart is daarom op zoek gegaan naar andere gegevens die overeen komen met de prijs die ook leden van Cumela betalen.  “Uiteindelijk zijn we daarbij uitgekomen bij de notering van LTO ledenvoordeel. Zij geven een dagprijs af, waartegen bedrijven kunnen bestellen en bij navraag onder onze leden bleek dit zeer goed overeen te komen met de prijs die zij betalen.”

Cumela gebruikt deze gegevens nu om een eigen weeknotering op te maken. “Wij doen dat door de prijzen van vrijdag tot en met donderdag te middelen. Wij doen dat tot en met donderdag om zeker te zijn dat we op vrijdag een goede notering hebben. Die kunnen bedrijven dan gebruiken om de brandstoftoeslag voor die week te berekenen.”

Om te bepalen hoe groot de toeslag moet zijn, moet je als bedrijf terugkijken naar het prijsniveau op het meest recente moment dat je de prijzen hebt aangepast. Voor veel bedrijven zal dat 1 januari van dit jaar zijn stelt De Swart. “In dat geval kun je rekenen met een prijs van 1,23 euro in de eerste week van dit jaar. Kijk je dan naar de prijs deze week van 1,64 per liter ligt dan kun je een toeslag van 41 cent hanteren.”  

Wat dit betekent voor je kostprijs per uur kun je dan bepalen aan de hand van het verbruik per uur of per ha. Als voorbeeld rekent De Swart voor, wat het effect is bij het uitrijden van mest. “Stel je bent aan het mestrijden en je verbruik is 40 liter per uur. Dan kun je aan de klant doorgeven dat je een brandstoftoeslag rekent van 16,40 euro per uur.

Ons advies is overigens om niet de volledige berekening mee te sturen maar alleen het bedrag te benoemen. Alleen als ze een onderbouwing vragen kun je ze deze berekening geven. Overigens is het wel belangrijk dat je het gebruik van een dieseltoeslag vooraf aankondigt, bijvoorbeeld op het moment dat je de opdracht krijgt. Je bent namelijk altijd verplicht om prijswijzigingen te melden. Dus ook een normale prijsverhoging. Anders kan de klant zich beroepen op oude afspraken.”

De nieuwe weekprijs voor diesel zal elke vrijdag op de website worden gepubliceerd en vermeld in de nieuwsbrief van Grondig.

Weekprijzen diesel 2022