Cumela, jaarcongres, Werther, Lajos, 2023

Ministerie: "Escaperoom energietransitie lossen we samen op"

Datum: 1 december 2023
Laatst bijgewerkt: 1 december 2023
Door: Herma van den Pol
"Vergelijk het met een escaperoom", zegt Petrouschka Werther, directeur Duurzame Mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Ingaand op de energietransitie en het convenant Schoon en Emmissieloos Bouwen (SEB) op het gelijknamige congres. "We lossen het samen op." Komend jaar trekt de overheid ruim 54 miljoen euro uit om hierbij te helpen.
Cumela, Jaarcongres, schoon en emissieloos bouwen, werther, 2023

"Wat is de betekenis van het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)?", stelt Werther hardop de vraag die ondernemers misschien willen stellen. Zo spreekt het convenant over een inspanningsverplichting, in plaats van resultaatverplichting. "Het gaat hier niet om een wet, maar je zet wel met elkaar een koers uit." Eerder dit jaar maakte ze op de Technische Kontakt Dagen (TKD) kennis met de sector. In juli bracht ze nog een een werkbezoek aan AH Vrij Groen, Grond en Infra om met brancheorganisatie Cumela over de haalbaarheid van SEB te praten. 

Zij stelt dat het goed is om bij elkaar aan tafel te zitten. "Zo kun je met elkaar in gesprek gaan. Ook kun je dan met elkaar kijken wat goed gaat en wat niet. En als iets niet goed gaat, hoe los je het dan op en hoe gaat het verder? En misschien kun je het niet oplossen, wat heeft dat dan voor gevolgen? Vergelijk het met een escaperoom. De een vindt een sleutel, de ander een slot enzovoort. Samen los je de puzzel op en kom je eruit."

Cumela, jaarcongres, bmwt, emissieloos
Ik zie op LinkedIn wat jullie delen en de machines die voorbijkomen
Deel je mening

Werther hecht veel waarde aan de informatie die ze krijgt via de taksforce en haar en haar collega's helpt bij het bepalen van de volgende stappen in de energietransitie. Een groep waar Cumela en BMWT bij zitten. "Deel je ervaringen met je brancheorganisatie. Elk kwartaal komen we bij elkaar om te praten. Ik heb niet de kennis over de bedrijfsvoering, daarom hebben we jullie kennis nodig", zegt ze namens het ministerie. Voor Cumela betekent het dat je, je ervaringen kunt delen met de Ondernemerslijn. Doe dit het liefst via een e-mail, zodat zij het door kunnen geven aan Nico Willemsen, beleidsmedewerker Grondverzet en Cultuurtechniek bij Cumela. Een tweede manier om je ervaringen te delen is ze mailen naar: [email protected].   

En er blijkt een derde manier te zijn om het ministerie te betrekken bij je bedrijfsvoering: LinkedIn. "Ik zie op LinkedIn wat jullie delen en de machines die voorbijkomen." Al die informatie blijkt nodig. Vooral omdat de energietransitie in bouwmachines een atypische maatregel blijkt te zijn. "Als het alleen om klimaat ging dan waren we niet begonnen met inzetten op emissieloze bouwmachines. We doen dit vanwege het stikstofprobleem. We vragen liever dit soort grote veranderingen van grote bedrijven dan van het midden- en kleinbedrijf. Het feit dat we dit doen laat zien dat we met de rug tegen de muur staan." Uit de woorden van Werther valt op te maken hoeveel invloed de aanpak van stikstof heeft op wat de overheid vraagt van de sector. 

Wat Rijkswaterstaat betreft gaan we dit traject gewoon doormaken met zijn allen

Wat overigens niet betekent dat een nieuwe regering een heel andere koers gaat opleveren. Zo blijkt uit een antwoord op een vraag uit de zaal. Ook Rijkswaterstaat laat vanuit de zaal weten: "De routekaart die staat en je zei we krijgen een nieuwe regering. Dat klopt. Toch moet ik nog maar zien of die routekaart van tafel gaat. Wat Rijkswaterstaat betreft gaan we dit traject gewoon doormaken met zijn allen." 

Volvo, elektrisch, jaarcongres, schoon en emissieloos bouwen, 2023
54 miljoen euro

Het ministerie kijkt goed waar ze de sector kan helpen om deze grote uitdaging op te pakken. Zo geeft Werther aan dat er komend jaar ruim 54 miljoen euro aan subsidie beschikbaar komt. "Wij moeten elk jaar een inschatting maken van een budget. Vervolgens hangt het er vanaf of ondernemers het budget gebruiken of dat budget het jaar erop er weer komt. Vandaar dat we voorzichtig zijn. Mijn advies aan jullie: benut de subsidie. We doen ons best en willen niet knieperig zijn, maar als er geld blijft liggen raken we dat weer kwijt."

Voor gastheer SMT ligt er vervolgens de uitdaging om de machines te leveren. Ombouw of echt elektrisch. Hoe het daarmee staat lees je volgende week.