Oosterhuis BV, Nijeveen, kadeherstel, Fochteloerveen, profileren, Grondig 2, 2023, graafmachines, kraan.png

Kwart omzet door uitleen

Datum: 1 september 2023
Laatst bijgewerkt: 19 september 2023
Door: Jacqueline Tuinenga
Bij de cumelabedrijven komt ongeveer een kwart van de omzet uit werk dat wordt gedaan voor collega’s. Volgens het wetsvoorstel dat in voorbereiding is over het reguleren van de uitzendsector zou dit ook onder uitzendwerk vallen. Dit leidt tot groot onbegrip in de sector blijkt uit de massale reacties op de enquête die momenteel wordt uitgevoerd.

Uit de eerste reactie op de dinsdag uitgezette enquete blijkt dat bijna alle bedrijven af en toe personeel, al dan niet met machine inzet bij een collega. Bijna 90 procent gaf aan, dit regelmatig te doen. Opvallend is ook hoe groot het onderlinge vertrouwen is hierover. Meer dan 80 procent maakt hierover alleen mondelinge afspraken.

Jacqueline Tuinenga, beleidsmedewerker sociale zaken is blij met de massale reactie van de leden. “Wij kunnen dat gebruiken in onze lobby om te voorkomen dat we inderdaad onder deze wetgeving gaan vallen.”  Ze roept leden van Cumela die dat nog niet gedaan hebben, daarom op om ook de enquête in te vullen

Betalen volgens andere cao

Sommige leden vragen zich af waarom een certificeringsplicht een probleem zou zijn. Allereerst is het weer een onnodige administratieve last vindt Tuinenga, maar veel gevaarlijker vindt ze een van de mogelijke gevolgen van deze wet. “Als een bedrijf dit certificaat heeft, krijgt het personeel recht op de inlenersbeloning van de sector waarin hij werkt. Dan heeft bijvoorbeeld een grondwerker die bij een bedrijf werkt met onze cao voor Groen, Grond en Infra voor een paar dagen recht op beloning volgens de cao Bouw & Infra. Dat is een onmogelijke opdracht voor de loonadministratie van bedrijven!”

Aan de Ondernemerslijn van Cumela melden zich ook veel bedrijven met de sbi code die begint met 78 vertelt Tuinenga. “Wij horen dat voornamelijk grotere opdrachtgevers er zelfs op aandringen dat bedrijven zich zo laten registreren bij de Kamer van Koophandel. Dit is echter niet nodig! Ja, het is verplicht je bedrijf te registreren bij de kvk op grond van een wet die in 2012 is ingegaan,” zegt Tuinenga. “Maar dat registreren kan op twee manieren. De ene manier is een sbo code toevoegen aan je kvk inschrijving, maar over het algemeen zijn cumelabedrijven geen uitzend- of uitleen bureau! Je kunt ook de kvk informeren dat je personeel uitleent. De kvk zet dan een vinkje aan waardoor jouw opdrachtgever de goede uitkomst krijgt uit de Waadicheck. Je kunt een handleiding hiervoor opvragen bij de Ondernemerslijn.”

Opvallende uitkomsten van de enquête:

 

  • 55% van de bedrijven doet aan collegiale uitleen, dit zorgt gemiddeld voor 16% van de omzet.

  • Wat de wet verstaat onder uitleen (is uitlenen tegen commercieel tarief) wordt door meer dan 75% van de bedrijven gedaan en zorgt voor gemiddeld 25% van de omzet.

  • Het wegzetten van een man met machine die onder leiding en toezicht werken van de opdrachtgever is aan de orde bij bijna 95% van de bedrijven! 

Certificeringsplicht van uitzendbureaus

Controleer je registratie bij de Kamer van Koophandel