Graafmachine

KLIC-melding goedkoper

Datum: 14 december 2022
Laatst bijgewerkt: 14 december 2022
Door: Herman Arissen
Het tarief voor een KLIC-melding wordt per 1 januari 2023 opnieuw verlaagd: van € 13,50 naar € 11,50. Hierdoor wordt de belemmering om graafschades te voorkomen steeds kleiner. Vraag deze informatie over kabels en leidingen dus op voordat je in de grond gaat werken, ook als je hovenier bent en voor een particulier werkt.

Als grondroerder vind je soms een kabel of leiding die niet op de plek ligt waar die volgens de KLIC-melding zou moeten liggen. Of je vindt een net dat niet op de betreffende informatie staat. Dit zijn zogenaamde ‘afwijkende situaties’ en je bent verplicht om die te melden aan het Kadaster. Het Kadaster zal vervolgens de betreffende netbeheerder sommeren om zijn informatie op orde te brengen om daarmee schades te voorkomen.

Melden afwijkende ligging makkelijker

Het wordt gemakkelijker om een afwijkende situatie door te geven. Je kunt dat als volgt doen:

  • via een webformulier van het kadaster op
  • via de nieuwste versie van de Kadaster KLIC-viewer (vanaf 10 januari 2023);
  • via een KLIC-viewer, die is aangesloten op de Terugmelding API (vanaf 10 januari 2023). Je kunt dit navragen bij jouw IT-leverancier.

Wil je meer weten? Klik dan op deze link.

Agentschap Telecom krijgt andere naam

Agentschap Telecom is de toezichthouder op de wet- en regelgeving rondom het voorkomen van graafschades. Per 1 januari 2023 gaat de toezichthouder verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, afgekort: RDI. De toezichthoudende taken van RDI veranderen overigens niet. Door de toename van het aantal schades is dat toezicht juist verscherpt. Wil je daarover meer weten? Lees dan: Strenger toezicht Agentschap Telecom door toename graafschades | Cumela.

Vijfjaarlijkse evaluatie van wetgeving wordt afgerond

In 2023 zal het Ministerie van Economische Zaken de vijfjaarlijkse evaluatie van de Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten en netwerken, kortweg de WIBON, naar de Tweede Kamer sturen. Vooruitlopend op deze evaluatie heeft het ministerie de sector en ook het Kadaster en Agentschap Telecom gevraagd om onderwerpen aan te dragen. Cumela heeft daaraan haar bijdrage geleverd via het Kabel en Leiding Overleg. Ons doel is praktische en haalbare wetgeving, die de verantwoordelijkheden goed verdeelt en daadwerkelijk bijdraagt aan minder graafschades.