Graafmachine

Strenger toezicht Agentschap Telecom door toename graafschades

Datum: 19 juli 2022
Laatst bijgewerkt: 19 juli 2022
Door: Herman Arissen
De afgelopen jaren neemt het aantal graafschades toe. Helaas laten de cijfers over 2021 geen trendbreuk zien en daarom legt het Agentschap Telecom sinds 1 januari 2022 dan ook de focus op een strikt toezicht- en handhavingsbeleid bij grondroeren.
Graafbewegingen en schades

De graafketen heeft een periode de ruimte en ondersteuning gekregen om zelf het tij te keren, maar nu er veel graafschades ontstaan door het niet naleven van de voorschriften van de WIBON en de CROW 500 is dat verleden tijd. Volgens de telling van de netbeheerders waren er in 2021 ruim 45.500 graafschades. Dat betekent een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Hoewel Agentschap Telecom constateert dat er wel bedrijven zijn die zorgvuldig in de grond werken, heeft de graafketen als geheel onvoldoende resultaat bereikt.

Beter voorbereiden

Agentschap Telecom telt ongeveer 31.000 graafschades die bedrijven hadden kunnen voorkomen door beter te lokaliseren of voor te steken. Een goede voorbereiding is cruciaal en daarin moeten opdrachtgevers hun verantwoordelijkheid nog meer nemen door tijd, middelen, geld en informatie ter beschikking te stellen, inclusief een goede werkinstructie aan al het grondroerend personeel.

Sancties

De WIBON, Wet Informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken, is strikt qua handhaving. Dat betekent dat het Agentschap Telecom bij overtredingen direct een Rapport van bevindingen opmaakt. Dat is de eerste stap in een sanctietraject. Daarnaast blijft Agentschap Telecom constructief bijdragen aan het ontwikkelen van de juiste houding en het bijbrengen van kennis binnen de graafketen.

Voor meer cijfers