Veilig op 1

Gemiddeld 15 doden per jaar in de agrarische en groene sectoren is onacceptabel

Datum: 26 augustus 2019
Laatst bijgewerkt: 18 maart 2020
Door:
Waarom de campagne Veilig op 1? In de agrarische en groene sectoren in Nederland vonden de laatste 10 jaar gemiddeld 15 dodelijk ongevallen per jaar plaats. Dit is het topje van de ijsberg. Er vindt een veelvoud aan bedrijfsongevallen met ernstig (blijvend) letsel of langdurig verzuim plaats in onze sector. Doel van de campagne is het verhogen van het veiligheidsbewustzijn: het besef dat je bij alles wat je doet, nadenkt over de veiligheid.

Wat zijn de mogelijkheden:

  • Bedrijven kunnen online een gratis veiligheidsscan uitvoeren om na te gaan waar zij staan als het gaat over veiligheid. Resultaten vanuit de veiligheidsscan kunnen zijn: je bedrijf is een achterblijver, heeft de eerste stap gezet, is goed op weg, bijna top of een Topper.
  • Aanvragen van een gratis toolkit om het onderwerp veiligheid op het bedrijf bespreekbaar te maken. Onderdeel van deze toolkit is de poster “Onze veiligheidsregels”. Deze poster is ook als PDF te downloaden. Met de medewerkers bepaal je wat de belangrijkste veiligheidsregels tijdens het werk zijn. Schrijf ze vervolgens op de poster en hang deze zichtbaar op binnen je bedrijf.
  • Ander onderdeel van de toolkit is de sticker met het logo “Veilig op 1 doen we samen”.
    Ook met de sticker kan je laten zien dat veiligheid in jouw bedrijf voorop staat.
  • Ga in gesprek met elkaar over veiligheid: hiervoor komen binnenkort gesprekstarters beschikbaar.
  • Breng de risico’s op je bedrijf in kaart met de RIE speciaal voor de loonwerksector.
    Wanneer je weet wat de risico’s zijn kan je ook maatregelen nemen om die risico’s aan te pakken. Oplossingen voor risico’s vindt je in de Arbocatalogus voor de loonwerksector.

Kijk ook eens op de website van veilig op 1.

Heb je nog vragen mail of bel de Cumela Ondernemerslijn: [email protected] of 033-2474999 of