Nu alle bieten zijn verwerkt heeft Cosun bekend gemaakt wat de uitbetalingsprijs wordt. De prijs is dit jaar 78 euro per ton quotumbieten. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2022. Dit is de prijs teruggerekend naar de standaardkwaliteit bij een suikergehalte van 17 procent en 91 winbaarheid.
Netto is de stijging voor veel telers een stuk lager doordat de kwaliteit van de bieten minder was. Een gevolg van het laat zaaien, droge periodes in de zomer en daarna een uitzonderlijk nat oogstseizoen met daarin ook nog twee vorstperiodes. Netto ontvangen de telers daardoor dit jaar gemiddeld 67,09 euro per ton tegenover 65,18 euro een jaar eerder. De fors lagere prijs dan de standaardkwaliteit komt door het relatief lage suikergehalte. Die was 15,6 procent tegenover 16,5 procent in 2022. Ook de winbaarheid daalde, van 90,4 naar 89,9.
Hogere kosten
Cosun heeft ook doorgerekend wat uiteindelijk de gemiddelde financiële opbrengst per ha is. Dat komt uit op 5891 euro en dat is 408 euro hoger dan in 2022 (5483). Netto is het de vraag of de teler er veel op uitgaat. Want veel bedrijven zullen niet alleen hogere kosten hebben voor het rooien onder moeilijke omstandigheden, daarna is er ook nog de gevolgschade door het moeten opknappen van het perceel en de vraag wat het effect is op de vervolgteelt. Maar het is altijd prettig als er ruimte is om dat op te vangen. Ook voor de loonwerker.