hendrickx_wateroverlast_Limburg_2021

Ervaringen watersnood: Grondverzetbedrijf Hendrickx-Horn BV

Datum: 24 augustus 2021
Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2021
Door: Gert Vreemann
Diverse cumelabedrijven hielpen mee om de schade tijdens de watersnood in Limburg te beperken en soms zelfs om schade te voorkomen. Een prestatie van formaat. Nu delen diverse bedrijven alvast hun ervaringen. Lees in Grondig 7 uitgebreid wat er gebeurde en vooral hoe het nu verder gaat. Deze keer praat Grondverzetbedrijf Hendrickx-Horn BV ons bij.

Eén van de specialiteiten van het grondverzetbedrijf Hendrickx-Horn is de eigen grondbank. “De omliggende gemeenten wisten ons snel te vinden toen het hoge water richting onze regio kwam”, vertelt Mandy Hendrickx. Ze geeft aan dat het bedrijf ‘het geluk’ had dat er nog nauwelijks medewerkers op vakantie waren. “We konden onze mensen en machines maximaal inzetten om aan de vraag naar grond en assisterende werkzaamheden voor dijkversterkingen, nooddijken en noodvoorzieningen te voldoen”, zegt ze.

In totaal heeft Hendrickx zo’n 7000 kuub grond ingezet voor dijkversterkingen. Een groot winstpunt vindt de familie Hendrickx dat er gezamenlijk door cumelabedrijven is opgetrokken. In dit geval is er samengewerkt met de plaatselijke cumelabedrijven Derikx Infra en Theunissen Grondwerken. Voor deze werkzaamheden is er voor 100 procent gezamenlijk opgetrokken. Het is fantastisch om te zien hoe bedrijven en particulieren vier dagen non-stop hebben gewerkt om het water tegen te houden.”  

Grondstromen regelen
Volgens de gedreven ondernemer is er geen reden of excuus om zaken niet goed te regelen. Dat begint volgens haar, ondanks de grote druk, met het registreren van de grondstromen. “Wij hebben een grondbank en werken conform BRL 9335. Elke vracht wegen was niet mogelijk vanwege de tijdsdruk, maar we hebben op begeleidingsbrieven de depotlocatie, partijnummer, rapportnummer en bestemming wel per vracht op kuubs geregistreerd”, zegt ze. Zo weet het bedrijf ook wat het na afloop weer inneemt. Daarbij wordt de grond weer op dezelfde manier per vracht geregistreerd, bemonsterd en opgeslagen. “Hoe dat uitpakt, gaan we zien."

Wet tegemoetkoming bij rampen (Wts)

Heb je schade die niet door verzekeraars gedekt wordt dan kan een beroep gedaan worden op de Wts. Het gaat dan om vergoedingen voor het helpen voorkomen van ergere waterschade, schade aan gewassen, schade aan gebouwen en zelfs een vergoeding voor vee. Wacht daarom niet en kijk snel wat de regeling voor jou kan betekenen! 

hendrickx, zakken, vullen

Het was een race tegen de klok. “Het vroeg maximale inzet van al onze medewerkers. We hebben het hele weekend non-stop met afwisseling van manschappen en medewerking van onder andere gemeente, waterschap en de lokale bedrijven en burgers gewerkt. Uiteraard hebben we tussendoor de medewerkers voorzien van drank en spijs, ook hier hebben de lokale ondernemers in hun discipline een steentje bijgedragen. Omdat het is gelukt het water op bijna alle plekken tegen te houden, was de voldoening van ons allemaal enorm groot.”

Efficiëntie en veiligheid
Wat  Hendrickx opviel was dat er op verschillende manieren werd gewerkt. “Een deel van de noodvoorzieningen is gerealiseerd door bij ons op het bedrijf zandzakken te vullen en die dan te transporteren of te laten ophalen. We hebben talloze vrachtwagens en particulieren met aanhangwagens zien rijden."

het is gelukt het water op bijna alle plekken tegen te houden

"We hebben ook voor een gemeente op aangewezen plekken grond losgestort en zakken gebracht, zodat dat ter plekke kon worden afgevuld en verwerkt", gaat Hendrickx verder. "Iedereen probeerde op zijn manier een zo efficiënt mogelijke manier van werken te hanteren. Je kunt betwisten welke methode efficiënter en veiliger is."

De juiste afwegingen maken vindt ze ook iets wat aandacht vraagt. “Je probeert elke vraag die je gesteld wordt te beantwoorden. Zo hebben we op particulier initiatief ook enkele huizen beschermd. Mooi dat het gelukt is, maar het is volgens mij beter een prioriteitenlijst te hebben die aangeeft welke dijken en gebieden voorrang hebben.” Nu is er veel gereageerd op vragen die uit paniek werden gesteld. Ze geeft aan dat in dit soort noodsituaties goed doordachte draaiboeken noodzakelijk zijn. Hierdoor kunnen taken beter verdeeld worden en kunnen werkzaamheden logisch gecoördineerd en uitgevoerd worden.

Daarnaast stipt de ondernemer bewust het punt veiligheid aan. “Alles en iedereen hielp met zandzakken en bij het maken van de dijken en dat was nodig, maar kent zijn beperkingen. Er waren: kijkers, kinderen en filmende ramptoeristen. Die zijn niet allemaal bekend zijn met ons materieel”, legt ze uit. Hendrickx gaf de medewerkers instructies om, ondanks de tijdsdruk, rustig te blijven en de rijsnelheid waar nodig te beperken. “Op drukke plekken hebben we voor de trekker-kippercombinaties, shovels en kranen het stapvoets rijden gehanteerd”, licht ze toe.

Goede afloop
Hendrickx is trots op de gezamenlijk geleverde prestaties en blij dat het allemaal bijzonder goed gegaan is. Ze ziet deze noodsituatie als een goed signaal om met alle betrokken overheden en instanties draaiboeken te ontwikkelen met een heldere regie en betere werkomschrijvingen en prioriteitsvolgorde. “Dan zullen we met elkaar de klus een volgende keer nog efficiënter, beter en veiliger kunnen klaren.”

Meer in Grondig 7

Vrijdag 3 september lees je meer over de watersnood in Limburg. Ook gaan we in op andere ervaringen met rampen. Een andere ontwikkeling waar die in het hoofdverhaal aanpakken is het tekort aan staal. Het levert een verrassende conclusie op. Ontvang het vakblad ook en meld je aan door te mailen naar: [email protected]