elektrische, doosan, staad, 2022

Echt aan de slag met elektrische grondverzetmachines

Datum: 4 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 4 maart 2022
Vrijdag 4 maart is de eerste elektrische grondverzetmachine geleverd, waarmee de proeftuin 'De bouwplaats van morgen' echt van start kan gaan. "We hebben een heel diverse groep bedrijven, waaronder grondverzet en cultuurtechniek, bij elkaar gebracht om in zoveel mogelijk disciplines ervaring op te doen met elektrisch werken en kennis te verzamelen die we kunnen delen met de overheid", zegt Yanieke Jussen, van Staad BV.

"We zijn al een tijdje bezig met het opzetten van dit project en heel blij dat we nu zover zijn dat we de eerste machine kunnen leveren en informatie kunnen gaan verzamelen", zegt Jussen. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de subsidieregeling Demonstratie Klimaat Technologieën en Innovaties in Transport (DKTI) van RVO.

"De informatie die we onder dit project verzamelen gaan we beschikbaar stellen aan de hele sector, zodat de drempel voor veel bedrijven om de stap naar elektrisch te zetten kleiner wordt.", vertelt Jussen. "Nu is het nog vaak zo dat bedrijven die werken met elektrisch materieel de ervaringen die ze opdoen niet delen, terwijl juist die kennis andere ondernemers kan helpen."

Aflevering Weijtmans

Eerste machine afgeleverd
Het proeftuinproject waar ondernemers Van der Zanden, Boomrooierij Weijtmans, Huybregts Loon- en Grondwerkbedrijf, Gebr. Coremans grondwerken, Janssen Group, Gebr. van de Brand en van Oort en J. Veldhuizen Westbroek aan meewerken gaat drie jaar duren. "De eerste grondverzetmachine hebben we vandaag afgeleverd bij Boomrooierij Weijtmans
", zegt Jussen.

"In de loop van het jaar leveren vervolgens nog zes elektrische machines aan de diverse ondernemers. Het streven is om alle ondernemers tegen het einde van het jaar voorzien te hebben van het elektrisch materieel." In totaal levert Staad 6 elektrische 17-tons graafmachines (Doosan DX165W Electric) en één rupsgraafmachine (Doosan DX300LC Electric). 

Praktijktest laadinfrastructuur 
Naast de ondernemers doen FIER Automotive en onderzoeksinstelling TNO mee aan het project. Na afloop van het project biedt Staad, samen met de andere partners, de overheid een mooie terugkoppeling aan. "Tijdens het project kijken we bijvoorbeeld naar laadinfrastructuur en waar wat nodig is. Zo is de verwachtingen dat op een afgelegen bouwplaats bij een lege powerbox gekozen wordt om deze te swappen / uit te wisselen voor een volle box, terwijl 
op de plaatsen waar laadplaatsen beschikbaar zijn, vaak binnenstedelijk, de keus wordt gemaakt om de powerbox via de machine weer op te laden. Of dat echt zo is gaan we de komende jaren ervaren", licht Jussen toe. De 140 Kw powerboxen die gebruikt worden in de proeftuin worden eveneens door Staad geleverd. 

"Het voordeel voor ons is dat de proeftuin ons de kans geeft om waar nodig meteen aanpassingen te kunnen doen om eventuele hindernissen voor elektrisch werken weg te nemen." Het project stopt niet bij het materieel, want er komt veel meer dan alleen de machine kijken bij elektrisch werken. "Zo is de mening van de machinisten die ermee moeten werken heel belangrijk. Ook komt er een training, want elektrisch is nu eenmaal anders werken dan met een dieselmotor en kijken we naar onderhoud. Vragen die gesteld worden zijn dan: Wat verandert er? En waar moet je op letten?", zegt Jussen.     

Bouwplaats van morgen


Door deze unieke samenwerking hopen de partijen ervoor te kunnen zorgen dat het straks voor alle ondernemers in de sector makkelijker wordt om een overstap te gaan maken naar een emissieloze bouwplaats."    

Bouwplaats van morgen
Motivatie voor proeftuinproject binnen de subsidieregeling Demonstratie Klimaat Technologieën en Innovaties in Transport (DKTI) van RVO:

  1. Gezamenlijk kennis vergaren omtrent de inzet van elektrische grondverzetmachines tijdens testen met de TNO in verschillende toepassingen met ter plaatse opladen en/of wisselen van de powerboxen en deze kennis onderling te delen;
  2. Klaar zijn voor de toekomst, in het bijzonder voorbereid op de vraag naar Zero Emissie op de bouwplaats vanuit gemeentelijke of provinciale overheden.
  3. Een kickstart te geven aan de grote opschaling van verduurzamingsprojecten in de sector.