DAF CF 10x3 X-treme Light-kipper

DAF CF 10x3 X-treme Light-kipper

Datum: 2 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2023
Door: Gert Vreemann
Veldhuizen Trucks heeft een extreem lichte vijfasser gebouwd met een GVW van 50 ton en een laadvermogen van maar liefst 34,5 ton. De DAF CF 450 8x2 werd voorzien van een extra liftbare, sturende en vijfde as waarvan de aandrijving kan worden ingeschakeld, waardoor de truck als 10x2, als 10x4 en leeg als 6x2 kan worden gereden. De 10x3-aanduiding valt onder de noemer Veldhuizen-logica.
veldhuizen DAF 10x3 x treme light

Met het unieke laadvermogen van 34,5 ton neemt deze DAF-10x3 net zoveel mee als een kipperoplegger, maar dan wel met een veel compacter en zeer wendbaar voertuig. Dat heeft volgens Veldhuizen vijftien procent meer laadvermogen dan conventionele configuraties. Het geheim zit hem in de extra aangedreven en liftbare derde as die door Veldhuizen werd aangebracht. Deze as is voorzien van een doorvoercardan voor de vierde as. Door middel van een in eigen huis ontwikkelde constructie kan de as door middel van een pneumatisch bediende schuifmof worden ingeschakeld. Doordat de derde as een aangedreven as is, heeft deze 11,5 ton op het kenteken. De beide voorassen zijn elk goed voor 10,0 ton, de derde en vierde voor 11,5 ton en de laatste as mag 7,5 ton dragen.

DAF CF 10x3 X-treme Light-kipper

De DAF CF-vijfasser heeft een lage instap en een comfortabele cabine. Dankzij de gekozen configuratie ontstaat een compacte kipper met een hoog laadvermogen en met extra tractie als dat nodig is. De door Veldhuizen aangebrachte extra as is daarvoor uitgerust met 445/65R22.5-banden.

Over de wat merkwaardige typeaanduiding 10x3 is Veldhuizen duidelijk: “De extra aangedreven as werkt alleen als deze is ingeschakeld. In de praktijk betekent dit dat de truck meestal als 10x2 zal rijden, maar als het nodig is, kan de aandrijving van deze as worden ingeschakeld.”

Daarmee wordt het dan een 10x4, maar omdat dit lang niet altijd nodig is, heeft Veldhuizen Trucks gekozen voor de benaming 10x3. Het bedrijf is bezig met de bouw van zeven 10x3 X-Treme Light-kippers om het nieuwe concept in de markt te zetten. De trucks zijn voorzien van een geïsoleerde Gijsbertsen-kipper, compleet met asfaltsnip en milieukleppen. Deze trucks zijn te huur en zelfs al uit voorraad leverbaar.