Hans Verkerk (4799), manager beleid (4800), 2021 (4388), Grondig 5 (4784)

Column - Veiligheid voor alles?

Datum: 4 augustus 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Hans Verkerk
De werkers in onze sector zijn ons grootste kapitaal. Je kunt nog zo’n mooie en indrukwekkende machine met de slimste technieken hebben, maar zonder een vakkundige medewerker doet die machine niets. Het werk voor onze mensen wordt ook steeds ingewikkelder en daarmee ontstaan nieuwe en nog onbekende risico’s. Terwijl we zuinig willen zijn op onze mensen en hen graag gezond willen houden.

De afgelopen maanden zijn medewerkers van Cumela samen met ondernemers, mensen van Stigas en de vakbonden druk bezig geweest met het actualiseren van het branchespecifieke RI&E-instrument voor de sector groen, grond en infra. Een stevige klus, want hierbij moeten de nieuwste inzichten over risico’s in het werk en de laatste stand van de wetenschap op veiligheidsgebied worden samengebracht tot praktisch uitvoerbare adviezen voor de werkers in de sector. Als deze branche-RI&E weer wordt erkend, zorgt dat ervoor dat bedrijven met maximaal 25 werknemers die deze RI&E gebruiken de gemaakte inventarisatie niet door een veiligheidskundige hoeven te laten toetsen. Dat bespaart weer mooi.

Het gaat om echte veiligheid in de praktijk, niet alleen om het op orde hebben van de papierwinkel

Voor de goedkeuring en het gebruik van de RI&E zijn er wel twee aandachtspunten. Bij wat rondvragen blijkt dat een heel aantal bedrijven in onze achterban geen actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft. Dit is wel een wettelijke plicht voor elk bedrijf dat personeel heeft of anderen bij het werk inschakelt. Dat betekent weliswaar niet onmiddellijk dat deze bedrijven onveilig werken, maar ze hebben de mogelijke risico’s dus niet systematisch in kaart gebracht en ook niet vastgelegd hoe wordt voorkomen dat risico’s tot ongelukken leiden. Wie zuinig is op zijn personeel moet hier wel mee beginnen. Daarbij kun je voordelig gebruik maken van een aanbod voor ondersteuning bij het opzetten van de RI&E door Stigas. Als je de RI&E digitaal uitvoert, is deze zelfs gratis. Ondersteuning op het bedrijf is voor een groot gedeelte al door Colland betaald en kost tot 25 werknemers € 286,-. Pak deze klus in de zomer daarom aan en regel het.

Het tweede aandachtspunt is vooral voor onze overheid. Achteraf is het heel gemakkelijk om te zeggen dat een risico had moeten worden beoordeeld en een boete uit te delen voor het feit dat er een ongeval is gebeurd. In de praktijk wisselen omstandigheden en werkzaamheden zich razendsnel af en is niet alles volledig uit te sluiten. Het gaat om echte veiligheid in de praktijk, niet alleen om het op orde hebben van de papierwinkel. De boetes zouden terecht moeten komen bij de bedrijven die er in de dagelijkse praktijk met de pet naar gooien, niet bij de bedrijven die ergens een vinkje verkeerd hebben staan. Het gaat uiteindelijk om echte veiligheid en niet om de papieren werkelijkheid.

Cumela Nederland

Hans Verkerk

Manager beleid