cao en zo

Cao & zo: functiewaardering

Datum: 29 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 29 juni 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
Deze keer belicht ik een onderwerp dat al langere tijd in de cao is opgenomen, maar mogelijk nog niet bij elke werkgever bekend is. Functiewaardering is een ‘systeem’ dat is gemaakt om jou als werkgever te helpen bij het indelen van de functies van je personeel.

Het is niet alleen bedoeld om het bijbehorende salaris te bepalen, maar vooral ook om overeenstemming over de taken en verantwoordelijkheden van de medewerkers te hebben. Mogelijk ken je nog de multomap met mannetjes met meetlinten? Dat was het handboek functiewaardering uit 2003. Toen zijn we al overgestapt naar een systeem met referentiefuncties. Dat is geüpdatet in 2020 en in de cao opgenomen vanaf 1 januari 2021. Voor de grootste groep werknemers is de functie machinist/trekkerchauffeur van toepassing. Deze is er op drie niveaus. Kijk dus vooral eens op de website groengrondinfrastructuur.referentiefunctie.nl.

Dus geen multomap meer met mannetjes met meetlinten, maar helemaal van deze tijd: een website waarop alle informatie te vinden is. De functieomschrijvingen staan er als pdf op, maar ook als Word-bestand, dus eventueel aan te passen aan de werkzaamheden op jouw bedrijf. Dit boek is gemaakt om werkgevers te ondersteunen, dus maak er vooral gebruik van.

cao en zo

Er is ook een animatie beschikbaar over functiewaardering:

De belangrijkste les moet zijn dat medewerkers worden ingedeeld op basis van het werk dat zij doen. Dan kloppen de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en kun je daar medewerkers ook op aanspreken. Het loon volgt uit de indeling, maar je mag op grond van de cao een hoger loon overeenkomen. Als je dat doet, heet dat meerdere een persoonlijke toeslag.