Column- Wij helpen je met de klokkenluiderswet

Datum: 4 augustus 2023
Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2023
Door: Jacqueline Tuinenga
Heeft deze wetgeving gevolgen voor mijn bedrijf? Wat moet ik hiermee doen? Bij sommige wetten staat niet direct op je netvlies dat je er iets mee moet. Weet jij bijvoorbeeld wat de op 18 februari ingegane Wet bescherming klokkenluiders voor jou betekent?

De naam doet vermoeden dat wij daar als midden- en kleinbedrijf weinig mee moeten. Dat klopt voor de datum van 18 februari 2023. Op die datum ging de wet namelijk in voor werkgevers met 250 of meer werkenden en voor een aantal met name genoemde bedrijfstakken. Een soort eerste stap.

Nu komt stap twee en daarvoor moeten ook cumelabedrijven in beweging komen. Op 17 december 2023 gaat de wet namelijk in voor werkgevers met vijftig of meer werkenden (daaronder vallen werknemers, uitzendkrachten, zzp’ers en beloonde stagiairs) en minder dan 250 werkenden. Val je hieronder, dan moet je vanaf die datum een interne klokkenluidersregeling hebben. Die bestaat onder meer uit een meldpunt en het inrichten van een onafhankelijk onderzoekspunt.

Cumela vindt dit zwaar drukken op de werkgevers in het mkb. Om die reden hebben wij Stigas gevraagd of die dit voor ons kan uitvoeren. En Stigas heeft voor de sector al een vertrouwenspersoon. Hoe mooi zou het dan zijn als we daar de verplichtingen op grond van de genoemde klokkenluiderswet kunnen onderbrengen? Goed om te weten: de wet gaat niet gelden voor werkgevers met gemiddeld minder dan vijftig werkenden (werknemers, uitzendkrachten, zzp’ers en beloonde stagiairs).

Ik hoop dat ons zo lukt om jou te helpen. We houden je op de hoogte.