Medewerkers hebben een bepaalde verwachting over hun bijdrage aan de organisatie en wat zij hiervoor terugkrijgen. Deze verwachtingen staan niet zwart op wit en zijn vaak in grote mate subjectief. Medewerkers hebben nog wel eens moeite om goed uit te leggen hoe zij zich willen ontwikkelen en wat zij daarvoor nodig hebben.
Ik daag je uit om continu bezig te zijn met de verbinding van je mensen
Onderzoek toont aan dat de best presterende bedrijven allemaal op een unieke manier omgaan met hun personeel en de waarde van het menselijk kapitaal binnen hun organisatie zeer serieus nemen. Wat deze bedrijven kenmerkt, is ‘practice what you preach’. In vacatures kom je vaak termen tegen als een plezierige werkomgeving, een uitdagende functie, ruimte voor ontwikkeling, meedenken enzovoorts. Daar is op zich niets mis mee, maar is er op korte, maar zeker ook op lange termijn daadwerkelijk sprake van een plezierige werkomgeving, voldoende uitdaging en ruimte voor het ontwikkelen en laten meedenken van de medewerker? Of is het daarvoor (nu) te druk?
Elke overeenkomst tussen een werkgever en een medewerker is uniek. In de loop van de tijd wordt deze overeenkomst beïnvloed door acties van zowel de werkgever als van de medewerker, acties die worden aangejaagd door een verandering van ambities en prioriteiten, maar hoe zit het door die verandering bijvoorbeeld met de persoonlijke behoeften, de wederzijdse verwachtingen en de balans tussen werk en privé? Ken ik mijn medewerkers nog écht? Hoe verloopt de samenwerking en zit die medewerker nog wel op zijn plek?
Een succesvolle samenwerking is alleen te bereiken wanneer er een gezamenlijke verantwoordelijkheid aanwezig is voor zowel het behalen van de organisatiedoelstellingen als het behalen van de persoonlijke doelstellingen. Samenwerken lukt niet in je eentje, maar doe je samen. Dat klinkt misschien als een open deur, maar het is hierbij belangrijk om te beseffen dat de werksfeer binnen een samenwerking of groep twee kanten op kan gaan. Of de groep doet afbreuk aan de individuele motivatie en prestatie, óf die vergroot de individuele motivatie en prestatie. Er is géén middenweg.
Financieel gewin wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste motivaties, maar dit is lang niet altijd bepalend voor de mate van inzet. Ik daag je uit om continu bezig te zijn met de verbinding van je mensen over wat zij nodig hebben en hen (nog) beter te leren kennen. Wees niet bang om een echte connectie aan te gaan!