richtlijnen, werkoverleg, bellen, medewerker, jong, 2019, onderhoud

Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi)

Datum: 3 april 2023
Laatst bijgewerkt: 3 april 2023
Door: Herma van den Pol
De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) blijft een lastige. Controleer daarom of jij hem goed toepast. Om dat te kunnen doen zetten we kort op een rij wat de wet inhoudt. Heb je vragen of twijfels bel dan vooral met de Ondernemerslijn.
Waadi

De Waadi staat voor: Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Op 1 juli 2012 vond een aanpassing van de wet plaats. Sinds die tijd zien we dat cumelabedrijven worstelen met deze wetgeving.

In het kort. De Waadi regelt:

  1. de registratieplicht;
  2. gelijke arbeidsvoorwaarden voor ter beschikking gestelde arbeidskrachten;
  3. verbod op tegenprestatie / een dienstverband na een uitleenperiode te belemmeren
  4. en het verbod om een ter beschikking gestelde arbeidskracht ter vervanging te laten werken bij een staking.


Met name het eerste punt zorgt nog steeds voor veel verwarring. Hoe weet je bijvoorbeeld of je een uitzendbureau bent?


Kamer van Koophandel

Om te bepalen wat jouw bedrijf is stel je jezelf de vraag: Welke diensten vormen de kernactiviteit van mijn bedrijf? Voor uitzendbureaus, uitleenbureaus en detacheerders is dat het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Zij doen dit dus bedrijfsmatig. Waarschijnlijk heb jij andere kernactiviteiten, dus leen je niet bedrijfsmatig personeel uit.  

Cumelaondernemers stellen incidenteel personeel ter beschikking bijvoorbeeld grondwerkers. De corebusiness is immers het met machines uitvoeren van werkzaamheden. Hiervoor hoef je GEEN sbi-code toe te voegen aan je KvK-inschrijving!

Heb je het antwoord op de vraag of je bedrijfsmatig personeel uitleent? Bel bij twijfel vooral met de Ondernemerslijn. Zodra je het antwoord weet kun je nagaan of je registratie bij de Kamer van Koophandel (KvK) klopt. Stel je arbeidskrachten ter beschikking dan moet je dit eenmalig registreren. Omdat dit niet bedrijfsmatig gebeurt hoort daar geen standaard bedrijfsindeling code (sbi-code) bij. 

Opdrachtgever en Waadi

Leen je personeel uit dan controleert jouw opdrachtgever bij de Kamer van Koophandel of je goed geregistreerd staat. Dit moet jij ook doen als je een medewerker van een andere werkgever inzet. Doe de check altijd bij de inzet van een medewerker van een andere werkgever! Wat je wil zien is: "Deze organisatie is wel geregistreerd en mag dus wel arbeidskrachten uitlenen."

Uitvoeren Waadi-check

De Waadi-check voer je altijd uit als je een medewerker van een andere werkgever inzet. Je komt bij de check door naar de website van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl) te gaan. Vul in doe zoekbalk de woorden “doe de Waadi check” in. Je vult de naam of het KvK-nummer in en het systeem laat zien of een bedrijf beschikt over een registratie.

Niet geregistreerd

Leen je een medewerker van een bedrijf in die volgens de Waadi geen personeel mag uitlenen dan riskeer je een boete van € 8.000 per medewerker (tot 10 arbeidskrachten). Gaat het om meer arbeidskrachten dan neemt het boetebedrag fors toe. Zowel de inlener als de uitlener moet deze boete betalen.

Regel het voor 1 januari 2025

De volgende mijlpaal voor de wetgeving komt eraan. Zo geldt vanaf 1 januari 2025 dat iedereen die bedrijfsmatig onder de Waadi personeel uitleent een certificaat moet hebben. Om te voorkomen dat deze certificering ook voor jou gaat gelden raden we je aan om zo snel mogelijk te controleren hoe je geregistreerd staat. In Grondig leggen we je uit hoe je dit aanpast bij KvK.   

 

Doe de Waadi check

Cumela Nederland

Jacqueline Tuinenga

Beleidsmedewerker sociale zaken