Column - "Als je het niet kunt meten, bestaat het niet?"

Datum: 2 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2023
Door: Theo Felten
Dankzij een tip van een collega luisterde ik naar het verhaal van Brene Brown, een Amerikaanse wetenschapper. Zij vertelde dat een professor bij wie zij een college volgde stelde: ‘Als je het niet kunt meten, bestaat het niet.’ Ik kende de stelling niet, maar dacht direct: ja, dat heb ik ook lang gedacht. Komt dat trouwens omdat ik man ben? Denken mannen rechtlijniger dan vrouwen? Als het niet zwart is, is het wit en andersom? Geen idee, maar hé, ik ben geen wetenschapper. Hoe dan ook, met die stelling in haar achterhoofd, zo vertelde Brown, ging zij enkele begrippen in haar vakgebied wel eens even definiëren, wetenschappelijk in kaart brengen, er statistieken van maken, meetbaar maken… dacht ze.

De begrippen waren schaamte, verbinding en kwetsbaarheid. Het lukte niet om ze meetbaar te maken, maar toch vertelde ze een paar dingen om over na te denken. Brown: “Het Franse woord voor moed is courage en is afgeleid van het woord ‘coeur’, dat ‘hart’ betekent. Heb de moed - het hart - om imperfect, niet volmaakt te zijn. Imperfectie en daar openhartig over zijn, is noodzakelijk voor een goede verbinding met de ander. En: wees bereid iets te doen zonder de garantie dat je er iets voor terug krijgt.”

Echt, openhartigheid levert zoveel moois op en misschien wel een nieuwe medewerker!

Dat dit inderdaad verbindend werkt, kan ik bevestigen vanuit een persoonlijke ervaring. Een tijd geleden schreef ik iets over mijn drie burn-outs. Ik deelde dit op LinkedIn en met de collega’s bij Cumela. Dat leverde warme reacties en een aantal mooie gesprekken op. Een heel mooie vond ik wel die van een collega die kort daarvoor bij Cumela aan het werk was gegaan. Ze bedankte me voor het delen van mijn ervaring en mijn openhartigheid én voor het zichtbaar maken van de waardering en stimulering van mijn openhartigheid binnen Cumela. Het bevestigde definitief haar gevoel bij de voor haar juiste werkgever terecht gekomen te zijn.

 

Cumela Nederland

Theo Felten

Projectcoördinator ledenorganisatie