CO2-emissie cumelabedrijven daalt

Datum: 8 september 2023
Laatst bijgewerkt: 8 september 2023
In de cumelasector is duidelijk sprake van een dalende uitstoot van CO2 uit brandstof, zo blijkt uit Cumela Kompas. Daarmee sluit de sector aan bij de afspraken uit het Klimaatakkoord uit 2019. Het uiteindelijke doel is een halvering van de uitstoot in 2030 ten opzichte van 2018.

Sinds 2018 is de uitstoot gedaald van 44,6 ton naar 37,2 ton CO2 per € 100.000 bruto marge in 2022, een daling van 16,6 procent. Wat bij de cijfers direct opvalt, is dat de uitstoot bij de grondverzetbedrijven duidelijk lager ligt dan bij de agrarische bedrijven. Procentueel maakt het echter weinig uit, constateert adviseur Certificering Richard Wolting. “Een daling van 35,8 ton per € 100.000 bruto marge in 2018 naar 30,0 ton in 2022 komt overeen met daling van 16,3 procent.” 

Hij onderkent dat ook de tariefsverhogingen de cijfers gunstig beïnvloeden. “Ook als we de CO2-emissie per fte bekijken, zien we echter een dalende trend”, zegt hij. Wolting constateert wel dat in de agrarische sector de weersomstandigheden een grote rol spelen. “In een groeizaam jaar zoals 2021 zien we sectorbreed een hogere CO2-uitstoot, omdat meer werk onder vaak zwaardere omstandigheden is uitgevoerd.”
 

CO2emissie.png
Maatregelen 

De cijfers zijn verzameld voor de deelnemers aan het sectorinitiatief ‘Sturen op CO2’. Deze zijn gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder en zijn al een aantal jaren bezig met het verlagen van de CO2-uitstoot. Die komt niet alleen uit diesel, er wordt ook gekeken naar benzine, elektriciteit (grijze stroom) en gas. Wolting ziet dat bedrijven verschillende maatregelen nemen om de CO2-uitstoot te verlagen. Het gaat onder meer om de aanschaf van zuiniger machines, de inzet van elektrisch handgereedschap, de inkoop van groene stroom, het gebruik van ledverlichting, het gebruik van bio- of HVO-diesel, cursussen als het nieuwe rijden, zorgen voor de juiste bandenspanning en machines niet stationair laten draaien.

Iedereen aan de slag

Wolting is van mening dat het verstandig is dat iedereen aan de slag gaat met het in beeld brengen van de CO2-footprint. “Het zal veel opdrachtgevers aanspreken als je kunt melden dat je de uitstoot met een aantal procenten hebt verlaagd. Daarnaast scheelt het in je eigen portemonnee. In de praktijk merken we dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

Bij deze cijfers is gerekend met een CO2-emissie per liter brandstof van 3,262 kilo. Wil je meedoen aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas of het sectorinitiatief ‘Sturen op CO2’? Neem dan contact op met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99.