vkl (947), bietenrooien (3949), compost (1743), RI&E (3950), erfemissiescan (3951)

Beperkte wijziging VKL

Datum: 16 december 2020
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Hans Verkerk
Vanaf 1 maart 2021 gaat een beperkte wijziging van de VKL-norm in werking treden. Vanaf die zelfde datum wordt op nieuwe certificaten alleen nog de werkzaamheden vermeld en niet meer de gewassen waarin die werkzaamheden worden uitgevoerd.

Het bestuur van de Stichting Pro aCt heeft onlangs besluiten genomen over een aantal kleine wijzigingen van de VKL-norm. Deze besluiten zijn nu omgezet in een nieuwe versie van de norm en van de zelfcontrolelijst. De wijzigingen treden in werking op 1 maart 2021, zodat zowel gecertificeerde bedrijven als de Certificerende Instanties de tijd hebben om zich goed op deze wijziging voor te bereiden.
 

Wijzigingen
In de norm zijn de volgende wijzigingen aangebracht:
- Een RI&E is in het vervolg alleen nog nodig voor bedrijven met personeel.
Al heel wat jaren werd ook van bedrijven zonder personeel of met alleen maar ZZP-ers geëist dat zij een Risico-Inventarisatie en Evaluatie moesten hebben. Voor bedrijven met personeel blijft dat ook zo. Echter een bedrijf zonder personeel dat de branche-RI&E bij Stigas wil invullen loopt vast als er wordt ingevuld dat er geen personeel is. De stichting Pro aCt heeft de verplichting destijds opgenomen vanuit de veronderstelling dat GlobalGAP deze eis stelt. Het is echter gebleken dan de risico-inventarisatie die GlobalGAP eist gaat over voedselveiligheid en niet over Arbo-veiligheid. Vandaar dat deze eis nu voor bedrijven zonder personeel vervalt.
- In navolging van de eisen vanuit VVAK is de kwaliteitseis voor compost verder aangescherpt.
De afnemende industrieën van akkerbouwproducten verhoogden de eisen aan te gebruiken compost de afgelopen jaren stevig. De certificatie van de akkerbouw (VVAK) heeft deze verscherpte eisen het afgelopen jaar doorgevoerd en nu volgt VKL. Alleen compost dat voldoet aan de kwaliteitseisen van Keurcompost Klasse A mag nog in de akkerbouw orden toegepast.
Cumelabedrijven die gewasbescherming uitvoeren dienen jaarlijks een erfemissiescan uit te voeren.
Op verzoek van VVAK en na overleg in het Harmonisatieoverleg en met het Platform VKL (waarin vertegenwoordigers van de afnemende industrieën, de Branche Organisatie Akkerbouw en van de sectie Agrarische Loonwerk van Cumela zitten) heeft het bestuur van Pro aCt besloten dat  bedrijven die gewasbescherming uitvoeren onder het VKL-certificaat voortaan jaarlijks een erfemissiescan moeten uitvoeren. Dit kan hier.  

Nieuwe versie Zelfcontrolelijst VKL
Na aanpassing van de VKL-norm naar versie 2021 is ook een nieuwe versie van de zelfcontrolelijst voor deelnemers gemaakt. In rood zijn hierin de wijzigingen aangegeven. De lijst is via VKL hier te downloaden.