gpsbol

Apparatuur veilig opbergen

Datum: 28 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 28 maart 2023
Door: Gerwin Otten
De gemiddelde buit per bij een GPS-roof groeit, zo blijkt uit informatie die we verzamelden bij Cumela-leden en verzekerden. In totaal vonden er in 2022 21 inbraken plaats, waarbij dieven 203 onderdelen van GPS-apparatuur stalen, tegenover negentien inbraken met een buit van 130 items in 2021. Wat kun je eraan doen? Vier ondernemers, twee leveranciers en een verzekeringsadviseur delen tips om de kans op diefstal te verkleinen.

In 2020 stalen dieven de apparatuur van Niek Nijhuis van Loonbedrijf Scharenborg in Beltrum. Daarvoor forceerden ze op grove wijze de wand van de loods. Niek zegt dat ze sindsdien meerdere maatregelen nemen om herhaling te voorkomen, zoals het dagelijks demonteren van de GPS-apparatuur. “Voor ons is dat de beste optie”, geeft hij aan.

Ook bij Arjan Breure van Loonbedrijf Breure stalen dieven in 2020 GPS-apparatuur. “Ik hoop het nooit meer mee te maken”, zegt Arjan daarover. “Het geeft rust nu we de kostbare apparatuur dagelijks demonteren”, stelt de ondernemer vast. De apparatuur wordt opgeborgen in een zeer goed beveiligde ruimte, waar een alarm op zit.

Na demontage gaat de apparatuur letterlijk achter slot en grendel en onder alarm

Wouter Timmer en de medewerkers van W. Timmer en Zn. halen eveneens de apparatuur dagelijks van de machine. Na demontage gaat deze letterlijk achter slot en grendel in een ruimte met alarm. “Medewerkers weten wat de systemen kosten, zijn zich daardoor bewust van de waarde en willen graag meehelpen om diefstal te voorkomen. Demonteren gaat eenvoudig: twee stekkers loshalen en ze zijn los”, aldus Wouter. Het veiligheidsbewustzijn onder zijn medewerkers is zo groot dat ze elkaar erop wijzen als er per ongeluk nog een scherm en een bolletje op de machine achterblijven.

Aanvullende maatregelen die de ondernemers namen, zijn het registreren van serienummers en het plakken van de Stop Diefstal-labels. Dat wordt aangevuld met een mix aan organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen, zoals verlichting met goede bewegingsmelders, een akoestisch alarm en goed hang- en sluitwerk.

Demonteren met beleid

Arjan vertelt dat ze dagelijks met het grootste beleid de apparatuur demonteren. “De stekkerverbindingen zijn kwetsbaar en aan slijtage onderhevig. Vergelijk het maar met de laadkabel van je telefoon. Deze slijt ook door het vaak insteken. Alleen kost het vervangen van een stekker altijd minder dan een gestolen set”, weet hij. De kwetsbaarheid van de stekkerverbindingen noemen alle ondernemers als aandachtspunt.

Een ander aandachtspunt betreft valschade van een gedemonteerd scherm of antenne

Een ander aandachtspunt is valschade van een gedemonteerd scherm of antenne. Het risico hierop is groot. Theo Bleumink van VOF Bleumink Agrarisch Verzorgingsbedrijf maakt daarom gebruik van een laptoptas. Daar bergen de medewerkers aan het eind van de dag het scherm en het bolletje in op en vervoeren ze deze naar een veilige opbergplaats. “Voor elke machine hebben we zo’n tas. Hiermee voorkomen we dat de medewerker met de handen vol van de machine valt of dat de apparatuur valt”, zegt Theo. Niek Nijhuis koos uiteindelijk voor een koffer om vallen te voorkomen.

Het veiligst kun je apparatuur demonteren met behulp van een trap. Mark Beunk van GroeNoord uit het Gelderse Hengelo laat hiervoor een op maat gemaakt trapje zien dat op de tank van de John Deere 6R230 en 6R250 wordt gemonteerd. “Deze trap maken wij op maat. Zo kun je gemakkelijk en veiliger bij de John Deere-bol op het dak komen. Demonteren helpt om diefstal te voorkomen.” 

Voordat de ondernemers begonnen met demonteren, overlegden ze alle vier met de verzekeraar

Verzekerd of toch niet?

Voordat de ondernemers begonnen met demonteren, overlegden ze alle vier met de verzekeraar. Zo zorgden ze ervoor dat apparatuur, ook als die niet op de machine is gemonteerd, toch onder de verzekering valt. Ook overlegden ze over mogelijke aanvullende eisen aan de manier van opbergen. Dit bevestigt Rienk Vegter, verzekeringsadviseur van Cumela Verzekeringen. “Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar let goed op”, waarschuwt hij. “Controleer altijd of de GPS-apparatuur verzekerd is als je die demonteert van het werkmaterieel en opslaat in bijvoorbeeld jouw kantoor. Die zit dan immers niet meer op de machine. Wij adviseren daarom een losse polis voor GPS-apparatuur. Daarmee heb je altijd de beste dekking, ook als je apparatuur uitwisselt met andere machines.”

Vooral het demonteren van apparatuur scoort hoog onder de ondernemers

Diefstal van GPS-apparatuur blijft zorgelijk, ook in andere Europese landen. Ondanks inspanningen van onder andere CEETTAR hebben fabrikanten nog steeds geen adequate middelen om de apparatuur beter te beveiligen tegen diefstal. Cumela vindt dit heel jammer en roept fabrikanten op om hun verantwoordelijkheid te nemen en haast te maken met maatregelen om diefstal onmogelijk te maken.

Bedrijven pakken hun verantwoordelijkheid al en nemen zelf maatregelen om diefstal van apparatuur te voorkomen. Vooral het demonteren van apparatuur scoort hoog onder de ondernemers. Wil je dit ook gaan doen? Overleg altijd eerst met je verzekeraar om te controleren dat gedemonteerde apparatuur nog is verzekerd en tegen welke voorwaarden. Voor vragen kun je uiteraard bellen met Gerwin Otten of een adviseur van Cumela Verzekeringen.

Tips van leveranciers

Cumela legde vijf vragen voor aan Maarten van Kampen (Vantage Agrometius), Mark Beunk (GroeNoord) en Sjoerd Munsterman (Munsterman BV).

1. Wat is het advies om diefstal van schermen en bolletjes tegen te gaan?
Zowel Munsterman, Vantage Agrometius als Groenoord adviseert het zoveel mogelijk verwijderen van de apparatuur (schermen en antenne). Berg ze veilig op, registreer de serienummers en verzeker ze goed.

2. Waar moet je als eigenaar rekening mee houden als je apparatuur demonteert?
De leveranciers geven aan dat demonteren op zich niet ingewikkeld is. Controleer of systemen uit of spanningsloos zijn. Houd de componenten van de afzonderlijke sets bij elkaar, dus wissel deze niet onderling uit. Bij terugplaatsen is het belangrijk om de kabels correct aan  te sluiten om schade te voorkomen. GroeNoord zegt dat goed verzekeren van belang is en dat er goed moet worden gelet op het voorkomen van beschadigingen van de apparatuur bij de opslag.

3. Zijn er of komen er technische ontwikkelingen die demonteren gemakkelijk maken?
New Holland heeft een oplossing die het mogelijk maakt om met één draaiknop het scherm te demonteren. De sluiting van de antenne is eenvoudig los te klikken. Vantage Agrometius geeft aan dat er snelwissels zijn voor de apparatuur. GroeNoord meldt dat de nieuwe Starfire 7000 betere handvatten heeft, die demonteren gemakkelijker maken.

4. Zijn er ontwikkelingen die diefstal van apparatuur voorkomen?
Munsterman laat weten dat aan de nieuwe T7 LWB PLM beschikt over een intelligente sleutel en een cabine-alarm. Vantage Agrometius komt voor nieuw ontwikkelde apparatuur met een regio-indeling op basis van de continenten waarbinnen de apparatuur werkt. Nu al kun je apparatuur met een pincode beveiligen. GroeNoord zegt op verzoek met een track & trace-module te kunnen leveren voor de bolletjes.

5. De gouden tip!
Zowel Munsterman, Vantage Agrometius als GroeNoord adviseert het demonteren van de schermen.  Daarbij verwijst Vantage Agrometius naar het doorlopen van de stappen van de Stop Diefstal-campagne: registreren, markeren, demonteren en signaleren van verdacht gedrag. Daarnaast is het goed verzekeren van de apparatuur van belang. Zorg voor een goede back-up van de gegevens. Stel dit goed in.