Zelfverzekerd zitten ze aan tafel en lopen ze rond in het bedrijf in Ammerzoden: de drie kinderen van Arjan van den Oord. Marelke en Bart doen dat inmiddels al zes jaar en sinds twee jaar is ook de jongste dochter Jonieke ingestroomd. Ongemerkt voor de buitenwereld hebben ze een rol gekregen in de bedrijfsvoering. Arjan van den Oord is zichtbaar blij dat ze alle drie het bedrijf willen voortzetten. “Natuurlijk is dat iets wat je hoopt, maar net als iedere ouder wil je er ook geen druk op zetten”, zegt hij daarover. “Als die belangstelling er dan toch is, geeft dat wel een stimulans om er samen voor te gaan.”
Zij heeft ervoor gezorgd dat eventuele toekomstige situaties al zijn besproken en we als familie én als zakelijke collega’s met elkaar overleggen
Marelke herinnert zich nog goed het moment dat die ambitie onvoorwaardelijk werd uitgesproken. “Bart en ik zaten nog maar net in het bedrijf toen ons pap ons onverhoopt alle drie uitnodigde voor een gesprek met externe partij die het bedrijf wilde overnemen”, vertelt ze. Een mooie kans, omdat deze overnamekandidaat voor Ahlmann Nederland een versterking zou betekenen op internationaal vlak en de garantie dat de bedrijfsvoering en filosofie onveranderd zouden blijven. Onbedoeld bracht dit gesprek een heel duidelijk proces op gang, herinnert ook Arjan zich. “Ik weet nog hoe Bart het dilemma destijds heel helder formuleerde: ‘Ik heb liever dat we het proberen en dat we failliet gaan als het mis gaat dan dat we het bedrijf verkopen, onbezorgd leven. maar ons altijd moeten afvragen hoe we het zelf zouden hebben gedaan.’”
Passie
Gezamenlijk herkennen ze dit gesprek als realisatiemoment dat de passie voor het bedrijf de bovenhand had en ze gezamenlijk verder wilden met het levenswerk van hun opa, want dat is hoe veel oudere klanten het bedrijf kennen: met Toon van de Ahlmann met witte pet die garant stond voor vermaak, rijdende machines en goed eten en drinken op beurzen en open huizen in het eigen bedrijf. Toch is hij bijna ongemerkt al vroeger uit het bedrijf verdwenen dan menigeen denkt, vertelt Arjan. “Ik was 25 toen hij naar België verhuisde en de dagelijkse leiding aan mij toevertrouwde”, zegt hij. “De buitenwereld heeft daar toen weinig van gemerkt. Hoewel hij maar één of twee keer per maand op het bedrijf was, bleef hij in advertenties en op beurzen en recepties het gezicht naar buiten”, aldus Arjan. Pas zeven jaar later, achteraf op zijn laatste open dag, is er officieel afscheid genomen.
Ons huwelijk met Ahlmann duurt al vijftig jaar; er zijn in onze branche weinig bedrijven die al vijftig jaar hetzelfde product verkopen
Bij deze overname gaat het anders, omdat er is gekozen voor een geleidelijke overdracht, waarbij iedereen kan werken in de rol die bij hem past: Arjan ondersteunend in de verkoop en als techneut die meedenkt in oplossingen voor de klant, Bart die zorgt voor de structuur in processen en systemen, Marelke die vanuit haar rol in HR is doorgegroeid en Jonieke in de marketing. Uit alles blijkt dat er inmiddels harmonieus wordt samengewerkt. Op de vraag hoe ze dat hebben gerealiseerd, volgt een verrassend antwoord van Marelke. “We hebben echt tijd geïnvesteerd in onze samenwerking”, zegt ze. “Het probleem bij heel veel familiebedrijven is dat er heel veel voor elkaar wordt ingevuld. Je denkt van elkaar te weten hoe je iets wilt of wat je ervan vindt en dus wordt het niet uitgesproken. Daar ontstaan vaak de irritaties, omdat het net anders is. We kunnen van geluk spreken dat Iris Gündel van het bedrijf Voorkans al vroegtijdig op ons pad is gekomen. Zij heeft ervoor gezorgd dat we open het gesprek kunnen voeren, dat eventuele toekomstige situaties al zijn besproken en we als familie én als zakelijke collega’s met elkaar overleggen. Gewoon duidelijk uitspreken wat je wilt, is toch net even wat gemakkelijker als er een onafhankelijk iemand mee aan tafel zit.”
Met heel veel plezier denken ze terug aan een van de allereerste bijeenkomsten. “We hebben toen een soort College Tour gedaan, waarbij we pa allerlei vragen konden stellen, ook kritische en kwetsbare”, vertelt Marelke. “Dat heeft ons echt veel inzicht gegeven in wat er dagelijks in hem omgaat, maar daar spraken we ook het vertrouwen en respect naar elkaar uit.”
Het is iets wat Arjan nu alle ondernemers in de cumelasector zou aanbevelen. “Ik heb al zoveel opvolgingen gezien waar de samenwerking, ondanks alle goede bedoelingen van beide kanten, niet soepel loopt, doordat het fout gaat in de communicatie en de onuitgesproken verwachtingen.”
Huwelijk van vijftig jaar
Gezamenlijk willen ze hoe dan ook doorgaan met Ahlmann. “Ons huwelijk met Ahlmann duurt al vijftig jaar, dus je kunt best spreken van een stevige relatie”, zegt Arjan. “Dat is best bijzonder, want er zijn in onze branche weinig bedrijven die al vijftig jaar hetzelfde product verkopen”, benadrukt hij. Daarvoor hebben ze ook een goede reden, zegt Jonieke met een grote glimlach. “Alle producten die we verkopen, zijn onderscheidend. Daar worden we blij van. Daarom zijn ook Mecalac en GreenJob er als producten bij gekomen.”
Toon van de Ahlmann met witte pet stond garant voor vermaak, rijdende machines en goed eten en drinken op beurzen en open huizen in het eigen bedrijf
Hoe sterk het gevoel voor de veelzijdige machine is, krijgen de bezoekers te zien op de jubileumshow in december, met een terugblik op de historie, maar natuurlijk nog meer aandacht voor de nieuwste machine en de toekomst van het bedrijf. Tevens is dit voor Arjan ook het moment om de derde generatie in beeld te brengen. “We zijn dankbaar dat we al vijftig jaar meedraaien en dat kunnen we dankzij onze klanten. Die willen we nu ook met de volgende generatie laten kennismaken, zodat ze kunnen zien dat we vol vertrouwen en op de bekende manier verder gaan.”