mestmonster berkhof

Agrarische sector dringt al jaren aan op betere meetapparatuur mest

Datum: 9 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2024
Door: Herma van den Pol
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt al jaren voor fraudegevoelige apparatuur bij mesttransport. “Die fraudemogelijkheid zagen wij jaren geleden ook al,” reageert Cumela, brancheorganisatie voor onder meer mesttransporteurs. “Dat is de reden om samen met de hele sector, via de Eerlijke Mestketen, ons in te zetten om het goed te doen. Zo werkten wij samen met de sector en het ministerie heel hard aan de succesvolle inzet van het realtime volgsysteem voor mesttransporten rVDM.”

Reactie op: Ministerie laat boeren al jaren met sjoemelapparatuur frauderen met mest

Cumela, LTO, POV en TLN reageren hiermee op het verhaal van Follow the Money, wat vervolgens door de NOS breed werd uitgemeten. Lees hier het hele verhaal over de sjoemelapparatuur. 

Gps-tracker voor mest

Om te bewijzen dat het de agrarische sector menens is haalt Cumela de ontwikkeling van een digitaal volgsysteem aan. Een soort gps-tracker voor mest. “Wij hielpen mee aan de ontwikkeling en het testen van het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest (rVDM). Een complex systeem dat een belangrijke stap is in de fraudebestrijding”, legt Manon Jansen uit. Zij is sinds kort het aanspreekpunt voor dit dossier bij Cumela. 

De indruk die gewekt wordt dat er niets is gedaan aan fraudebestrijding klopt niet

“Met het rVDM kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het transport direct, realtime, volgen waardoor ze manipulatie makkelijker op kunnen sporen. Wanneer manipulatie plaats zou vinden komt dit naar voren in de laad- of losmelding. De indruk die gewekt wordt dat er niets is gedaan aan fraudebestrijding klopt niet.” Ook helpt dit systeem veel administratieve fouten voorkomen. Fouten die eveneens gelden als fraude. 

Eerlijke Mestketen

“Sinds 2017 werken we samen met de andere sectoren, boerenbrancheorganisatie LTO, de bracheorganisatie voor varkenshouders POV en de brancheorganisatie voor logistiek Nederland (TLN), samen in de Eerlijke Mestketen”,  zegt Jansen. “Hierin werken we als sectoren samen aan een integere sector. Ons beeld is dat de markt in de afgelopen jaren dan ook verbeterd is.” Cumela krijgt hierin bijval van de andere partijen. 

Cumela heeft de afgelopen jaren meerdere malen bij het ministerie aangedrongen op een verbetering van de AGR-GPS apparatuur. “We zijn dan bereid om samen met het ministerie dit verder uit te werken en te helpen bij de ontwikkeling van een verbeterde apparatuur”, roept Jansen op. Ze zit klaar om daarvoor een datum in de agenda te prikken. “Graag zelfs, want hoe eerder we het oppakken hoe eerder we dit soort negatieve publiciteit kunnen voorkomen. Hoe moeten wij werken aan een beter imago als dit soort zaken ons blijven achtervolgen? Waar we bovendien weinig zelf aan kunnen doen. Overheid help ons” 

Ondernemers onder druk

Dezelfde overheid voert de druk ook nog eens op. Door alle maatregelen die het ministerie neemt, is de druk op de mestmarkt wel extreem aan het worden. “Hier hebben we de minister in de zomer al via een brief op gewezen. In deze brief hebben we oplossingen aangedragen die de druk kunnen verlichten. Het ministerie heeft toen aangegeven dat zij niet mee wilden gaan in de geboden oplossingen”, sluit Jansen af. 

Cumela Nederland

Manon Jansen

Secretaris meststoffendistributie