Zonnepanelen

Zonnepanelen in combinatie met SDE+ subsidie

Datum: 20 september 2019
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Een renderende investering. Zo luidt de omschrijving van zonnepanelen op het dak in combinatie met SDE+. André de Swart, van Cumela Advies legt uit waarom dit een interessante optie is voor cumelaondernemers, maar waarschuwt meteen dat er dit jaar voor de laatste keer kan worden ingeschreven op de subsidie. Hij verwacht dat heel veel ondernemers die kans zullen grijpen.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) richt zich op bedrijven die hernieuwbare energie produceren. Met deze regeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Dit om op termijn minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Terugverdientijd tien jaar
De najaarsronde SDE+ start op dinsdag 29 oktober om 9.00 uur en loopt tot donderdag 14 november om 17.00 uur. Omdat deze ‘oude’ regeling voor de laatste keer wordt opengesteld, is de verwachting dat de regeling overtekend zal worden. Cumela adviseert dan ook om een aanvraag voor te bereiden en die op de eerste openstellingsdag in te dienen. In deze najaarsronde is vijf miljard euro beschikbaar. Aanvragen is pas mogelijk vanaf 29 oktober. 

SDE+ op zonnepanelen houdt in dat je door middel van een contract met de overheid een vaste vergoeding (opgeteld een kleine tien cent per kilowatt) ontvangt voor de opgewekte stroom. De contractperiode (lees: de ontvangen vergoeding) bedraagt vijftien jaar. De terugverdientijd op de aanschaf van de totale installatie is een kleine tien jaar. Dit betekent dat je de aanschaf van zonnepanelen in tien jaar terugbetaald krijgt en je ontvangt van het elfde tot en met het vijftiende jaar een vergoeding. Per saldo verdien je er dus aan. Het is voor bedrijven die een behoorlijk dak beschikbaar hebben dan ook een renderende investering. 

Van stroom naar waterstof
Na het vijftiende jaar leveren de panelen nog steeds stroom en deze opbrengsten zijn buiten beschouwing gelaten. Wellicht kunnen zonnepanelen dan stroom opwekken voor de productie van eigen waterstof. Er lopen momenteel al proeven met veegmachines die op waterstof rijden. Ze kunnen anderhalve dag werken op één tank. Als het omzetten van stroom naar waterstof op kleine schaal mogelijk wordt, zouden bedrijven hun eigen waterstof kunnen maken. Helaas kan dit omzetten nu alleen op grote schaal op een paar plekken in Nederland. Houd verder in het achterhoofd dat verschillend handgereedschap voor het groen steeds vaker een elektrische uitvoering krijgt. Het is dan zeer interessant om de accu’s hiervan met eigen panelen op te laden. 

Voor de najaarsronde gaat de aanvullende eis gelden dat je bij de aanvraag een transportindicatie van de netbeheerder moet meesturen waaruit blijkt dat de transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie van aanvraag. Aan deze vereisten wordt nog verder gewerkt en de Tweede Kamer moet die nog vaststellen. 

SDE++ minder aantrekkelijk
Vanaf 2020 wordt de SDE+ verbreed, onder de noemer Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze regeling is bedoeld om CO-reducerende technieken te stimuleren door de onrendabele top van deze technieken te vergoeden. Het zal minder aantrekkelijk zijn dan de SDE+ in de najaarsronde 2019.

De provincie Gelderland vindt de realisatie van SDE+ door bedrijven zo belangrijk dat zij dit stimuleert door organisaties in te zetten die ondernemers informeren en ondersteunen in de uitvoering.

De hoeveelheid panelen die bedrijven aanschaffen, wordt bepaald door de aansluiting op het bedrijf. Veel cumelabedrijven kiezen voor een aansluiting van drie keer 250 ampère. Via rekenformules is hiervoor ongeveer 1000 vierkante meter aan zonnepaneel nodig. Deze ruimte is bij cumelabedrijven gemakkelijk beschikbaar. Zwaardere aansluitingen komen ook voor. 

Niet het nieuwe asbest
Er zijn ook ondernemers die investeren in zonnepanelen eng vinden. “Zonnepanelen zijn het nieuwe asbest”, zeggen ze. Het is lastig aan te geven hoe we dit over vijftien jaar zullen ervaren. Asbest kan een veroorzaker zijn van een vreselijke ziekte en een zonnepaneel kan chemische stoffen bevatten, maar deze stoffen zitten in een plaat die relatief makkelijk van het dak te verwijderen is. Problemen zoals bij asbest worden er daarom niet verwacht. 

Zonnepanelen vormen een lastige materie, die soms ook nog eens erg ingewikkeld is. Er springen dan ook veel adviseurs op in. Cumela waarschuwt voor adviseurs die vooral het eigenbelang voor ogen hebben. Zij benaderen cumelaondernemers vaak lokaal, omdat zij er handel in zien en de ondernemer een (kleine) vergoeding voor het dak willen geven. Houd daarom altijd jouw eigen positie en jouw eigen financiële voordeel in beeld.

Vergeet de verzekering niet
Wanneer je zonnepanelen gaat aanleggen, maak dan ook een afspraak met jouw verzekeringsagent. Niet alleen de panelen moet je verzekeren, maar de installatie moet ook aan de eisen voldoen om problemen (brand) te voorkomen. Boven een bepaalde omvang moet de verzekering toestemming geven voor plaatsing. 

Als jouw onderneming de komende jaren de stap wil maken naar zonnepanelen, dan raden we je aan om mee te doen in de komende najaarsronde. Wanneer je een beschikking krijgt toegewezen, heb jij achttien maanden de tijd om de installatie op jouw dak aan te leggen. Kortom, er is veel nieuws onder de zon, dus laat je hier bijstaan door goede deskundigen. Cumela kan je verder helpen bij de eerste vragen op dit gebied.