RDW registratie 2021

Aantal trekkers overtreft alle verwachtingen

Datum: 14 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 14 januari 2022
Door: Herma van den Pol
"Er zijn gewoon heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland en zelfs veel meer landbouwtrekkers dan vrachtwagens", zegt Hero Dijkema, beleidsmedewerker (land)bouwverkeer en vervoer bij Cumela. Het aantal geregistreerde voertuigen heeft zelfs de meeste optimistische prognoses overtroffen. Hoe ziet de balans er verder uit na een jaar registreren?

"De RDW en Overheid kunnen terugkijken op een succesvol conversiejaar", zegt Dijkema. Het conversiejaar was bedoeld om ondernemers de kans te geven zonder keuring zelf de (land)bouwvoertuigen te registreren. "En daar hebben ondernemers volop gebruik van gemaakt. Er is zelfs zoveel gebruik van gemaakt dat de aantallen de prognoses ruimschoots overschreden hebben." 

geregistreerde voertuigen

In totaal werden er tot en met 31 december 612.192 (land)bouwvoertuigen geregistreerd. Veel meer dan de RDW-prognose die uitging van 550.000 voertuigen. De grootste uitschieter werd zichtbaar bij getrokken materieel. Daarvan werd 30 procent meer geregistreerd, waarmee de telling uitkomt op 195.419 stuks. Iets kleiner was de uitschieter in de landbouwtrekkers, toch waren er ook daar veel meer van dan de RDW verwacht had. Die ging uit van 270.000 landbouwtrekkers en dat werden er uiteindelijk 311.804. Een plus van ruim 15 procent. 

Plek op de weg
"We hebben dus gewoon heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland", zegt Dijkema. "Er zijn zelfs veel meer tractoren dan de ruim 200.000 vrachtwagens boven de 3,5 ton in Nederland." Groot verschil met vrachtwagens is natuurlijk wel; het merendeel van de (land)bouwvoertuigen komt niet elke dag op de weg. Alleen de meeste komen wel een keer op enig moment in het jaar op de weg, daarom vindt Dijkema het belangrijk dat wegbeheerders het landbouwverkeer als serieuze verkeersmodaliteit moeten nemen. "En de aantallen illustreren waarom. We moeten echt de handen ineen gaan slaan om op zoek te gaan naar veilige en goede routes. Iets waar ik me de komende jaren intensief mee bezig ga houden. Wij hebben een kenteken en mogen nu officieel 40 km per uur rijden en verdienen daarmee onze eigen plaats in het verkeer."

Dijkema heeft zin in de nieuwe uitdaging. Toch is hij nog niet helemaal klaar met het dossier kentekening. "Kijk bijvoorbeeld naar de motorrijtuigen met beperkte snelheid. Daarvan werden er veel minder geregistreerd dan geprognosticeerd. Waren de inschattingen te ruim of is het hier niet gelukt om alle eigenaren van voertuigen duidelijk te maken dat ze geregistreerd moesten worden?" In totaal zijn er bij de RDW bijna 750.000 aanvragen voor registratie binnengekomen. Daarmee zijn er nog "dik" 130.000 aanvragen die behandeld moeten worden. De RDW gaat er vanuit dat uiterlijk 1 juli 2022 deze aanvragen zijn afgehandeld. "Hieronder bevinden zich ongetwijfeld de voertuigen waarvan de registratie minder eenvoudig is. Wij houden contact met de RDW om waar nodig de dienst van informatie te voorzien." 

Overzicht aanvragen 31-12-2021