Overleg bouwplaats

12 jaar ‘vastzitten’ aan zieke werknemer?

Datum: 1 juli 2016
Laatst bijgewerkt: 19 februari 2020
Door:
Jij bent als werkgever bij ziekte verantwoordelijk voor de loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie van jouw vaste medewerkers. Dit gaat veranderen, want ook flexmedewerkers gaan onder de regeling vallen. Als ondernemer moet je dus een nieuwe keuze maken waar je dit risico verzekert.

Tot 2006 hadden we de WAO, een regeling waarbij werknemers (te) gemakkelijk arbeidsongeschikt werden verklaard. Om hier verandering in te brengen, kwam de WIA (Wet Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen). Werkgevers (via hun verzekeraar) hebben door dit nieuwe overheidsbeleid de afgelopen jaren veel aandacht gehad voor het terugdringen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid bij hun vaste medewerkers. Met succes, want in de periode 2003-2010 is de instroom in de WIA van werknemers met een vast dienstverband met 60 procent gedaald. Heel anders ging dat bij de ‘vangnetters’. Dat zijn de mensen zonder vast dienstverband, zoals zieke ex-werknemers, vaste of tijdelijke krachten die ziek uit dienst gaan. Deze groep bleef onder het UWV vallen en heeft daardoor nog een uitstroom op het niveau van 2003. Dit is vooral een gevolg van het ontbreken van een werkgever bij wie ze het werk hadden kunnen hervatten en de afwezigheid van prikkels gericht op re-integratie die gebruikelijk zijn in vaste arbeidsrelaties.

Om dat te veranderen, is per 1 januari 2013 de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (ook wel modernisering Ziektewet genoemd) ingegaan. Met deze wet wil de overheid bereiken dat een werkgever de verantwoordelijkheid neemt voor zijn zieke tijdelijke medewerkers. Uiteraard moet dit leiden tot een kostenbesparing voor de overheid. Per 1 januari 2017 vindt de afronding plaats met de laatste wijziging(en).http://www.stoutenburgh.nl/images/wga.png
Waarop heeft een werknemer recht bij ziekte?

Standaard verzekerd bij het UWV
Standaard betalen bedrijven aan de Belastingdienst een premie voor de Ziektewet-lasten en een premie voor de WGA-lasten. Deze premies worden vervolgens gebruikt voor de uitkeringen die het UWV doet aan arbeidsongeschikte werknemers. In het geval van langdurige ziekte meldt een werknemer zich na twee jaar ziekte bij het UWV en verdwijnt hij voor wat betreft re-integratie bij het bedrijf uit beeld. De premie die bedrijven moeten betalen, is afhankelijk van het aantal instromers in deze regeling.

Met eigenrisicodragerschap zelf de regie houden
Wie niet afhankelijk wil zijn van het UWV en zelf invloed wil kunnen uitoefenen op de re-integratie kan ervoor kiezen het risico van de ZW/WGA zelf te dragen, oftewel eigenrisicodrager te worden. In dat geval betaal je geen premie Ziektewet en WGA-vast meer aan het UWV. In plaats daarvan verzeker je het risico bij een verzekeraar. Omdat die de kosten graag laag houdt, heb je daarbij veel meer regie op de re-integratie van je werknemer.

Keuze maken tussen UWV en eigenrisicodragerschap
Omdat het UWV vanaf 1 januari 2017 WGA-vast en WGA-flex samenvoegt, kun je als werkgever (opnieuw) de regie krijgen over het verzuim en de arbeidsongeschiktheid van al jouw medewerkers. De komst van WGA-flex betekent echter wel dat elke ondernemer opnieuw een keuze moet maken: verzekeren via het UWV of eigenrisicodrager worden of blijven. Het betekent dus de keuze zelf de regie te houden of afhankelijk te zijn van het UWV en de inspanningen die dat doet om zieke werknemers weer aan de slag te krijgen.

Twaalf jaar verantwoordelijk
De loondoorbetalingsverplichting (al dan niet in combinatie met de Ziektewet) bestrijkt standaard twee jaar. De WGA bestrijkt maximaal tien jaar. Jouw verantwoordelijkheid gaat in vanaf de eerste ziektedag. Dan ben je verantwoordelijk voor de wettelijk verplichte loondoorbetaling, WGA-uitkeringen, Poortwachter-verplichtingen en re-integratiebegeleiding. Jij bent als eigenrisicodrager WGA dus maximaal twaalf jaar verantwoordelijk voor zowel jouw arbeidsongeschikte vaste medewerkers als tijdelijke medewerkers.

Verschillen tussen verzekeraar en UWV

Onderwerp

Verzekeraar

UWV

Premie

Voor bedrijven met een loonsom tot 

€ 1.000.000,- is de premie bij de verzekeraar vaak hoger dan bij het UWV. 

De premie is afhankelijk van de hoogte van jouw loonsom en de instroom van zieke werknemers na twee jaar ziekte in de WGA.

Opzegbaarheid

De verzekering is maandelijks opzegbaar. Je kunt altijd terug naar het UWV.

De keuze voor het UWV is voor drie jaar, ongeacht de premieontwikkeling.

Begeleiding 

Begeleiding door de verzekeraar bij discussie met het UWV over het recht op uitkering of de hoogte van het arbeidsongeschiktheidspercentage.

Geen begeleiding door de verzekeraar bij discussie met het UWV over het recht op uitkering of de hoogte van het arbeidsongeschiktheidspercentage. 

Re-integratie

Jij bent verantwoordelijk om activiteiten te organiseren om de re-integratie van jouw medewerkers te bevorderen. Hierdoor heb jij invloed op de re-integratie en benadruk jij jouw betrokkenheid als werkgever. Jouw verzekeraar ontzorgt je vaak in jouw re-integratieactiviteiten. 

Jij hebt geen verplichtingen om activiteiten uit te voeren om de re-integratie te bevorderen. Hierdoor heb jij geen invloed op de re-integratie van jouw medewerkers. Jij hebt daardoor weinig invloed op de instroom in de WGA en daarmee op de hoogte van jouw premie.

Aanspreekpunt

Twaalf jaar lang is jouw verzekeraar het aanspreekpunt bij ziekte van jouw medewerkers. 

De eerste twee jaar van ziekte van jouw medewerkers is de verzekeraar het aanspreekpunt. Van het derde tot en met het twaalfde jaar is het UWV jouw aanspreekpunt. 

Wijze van uitkeren

Uitkering door het UWV aan jouw medewerker. Het UWV verhaalt de uitkering bij jou als werkgever. Jij declareert bij de verzekeraar.

Uitkering door het UWV aan jouw medewerker. 

Overname- en verkooprisico’s

Overname:

Extra aandacht bij overname van een bedrijf dat publiek verzekerd is bij het UWV. Lopende uitkeringen en risico’s komen namelijk voor jouw rekening.

Verkoop:

Mogelijke invloed op de hoogte van de verkoopprijs bij verkoop van jouw bedrijf aan een partij die eigenrisicodrager WGA is. De koper neemt de bestaande ziektegevallen en daarmee de (toekomstige) uitkeringen over.

Investering door de verzekeraar tijdens de eerste twee ziektejaren

De combinatie van de verzuimverzekering met de WGA-eigenrisicoverzekering betekent extra financiële druk op de verzekeraar. Die loopt dan twaalf jaar het financiële risico bij ziekte in plaats van twee jaar. Hierdoor is de verzekeraar bereid tot grotere investeringen in de eerste twee jaar. Denk hierbij aan de inzet van interventies en het aantekenen van beroep en bezwaar tegen de UWV-beschikking. 

Minder financiële druk op de verzekeraar gedurende de eerste twee jaar.


Eigenrisicodrager: en nu?
Als je nu al eigen risicodrager bent, moet je vóór 1 januari 2017 opnieuw je keuze kenbaar maken. Je ontvangt van je huidige verzekeraar een voorstel voor het totale WGA-risico. Om een voorstel specifiek voor jouw bedrijf te kunnen maken, vragen verzekeraars extra gegevens op (via de na-verrekening van jouw huidige verzekering of via een aparte brief). Het is belangrijk dat jouw verzekeraar(s) over de juiste informatie beschikt. Alleen daarmee kan die jou een passend voorstel doen en kun jij opnieuw een weloverwogen keuze maken. Let op: doe jij niets, dan ga je automatisch naar het UWV voor een periode van drie jaar. 

Geen eigenrisicodrager: en nu?
Wie per 1 januari 2017 eigenrisicodrager wil worden voor de WGA moet dit uiterlijk vóór 1 oktober 2016 aan de Belastingdienst laten weten. Om een goede keuze te maken, vraagt dat van jou als werkgever aandacht en advies. Zeker als jij grip en zicht op (de kosten van) jouw verzuim wilt hebben, is het goed om jouw opties opnieuw onder de loep te nemen. Doe dit ruim op tijd, zodat jij jouw keuze vroegtijdig kunt maken. Voor vragen over deze kwestie kun je altijd terecht bij Cumela Verzekeringen, ongeacht of je hier klant bent of niet. Rechtstreeks contact met één van de specialisten is mogelijk via (033) 2474965. Mailen kan natuurlijk ook: [email protected].



Wat zijn flexwerknemers?
Een tijdelijke of flexwerknemer is een werknemer die een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met jou heeft. Hieronder vallen dus onder andere seizoenarbeiders met een tijdelijk contract, maar ook werknemers die bij jou in dienst komen en van wie het de bedoeling is dat zij een contract voor onbepaalde tijd krijgen, maar beginnen met bijvoorbeeld een jaarcontract.

Twee keer per jaar kiezen
Het is mogelijk om te kiezen tussen beide systemen. Uitstappen of terugkeren kan twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Je moet dit drie maanden van tevoren aangeven bij de Belastingdienst, dus op 1 oktober of 1 april. Wel geldt dat als jij vanuit de private verzekering terugkeert naar het UWV dat je daar dan minimaal drie jaar moet blijven, ongeacht de premieontwikkeling.

W
aar moet jij als werkgever altijd op letten?
- Controleer de opgaves van het UWV. Het is mogelijk dat er (ex-)werknemers op staan die er ten onrechte op staan.
- Zorg voor een goede begeleiding in de eerste 104 weken van al jouw zieke (ex-)werknemers. Het doel is het verminderen van de instroom in de WGA.