n-weg

Zeven N-wegen in Zuid-Holland open voor landbouwverkeer

Datum: 9 juli 2024
Laatst bijgewerkt: 10 juli 2024
Door: Hero Dijkema
In de provincie Zuid-Holland krijgt het landbouwverkeer op zeven nieuwe trajecten toegang tot de N-wegen. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe verkeerswetgeving sinds de invoering van het kenteken. Er komt hiermee 20 km provinciale wegen extra toegankelijk voor landbouwverkeer.

Cumela is verheugd dat de provincie Zuid-Holland stelt dat (land)bouwverkeer belangrijk is voor de inwoners en de economie. De provincie maakt daarbij onderscheid tussen agrarisch verkeer zoals tractoren en bouwverkeer zoals grondverzetmachines. Al deze voertuigen vallen onder (land)bouwverkeer.

Afwegingskader

Cumela is verder blij dat de provincie Zuid-Holland vanwege de nieuwe regelgeving voor (land)bouwvoertuigen nieuwe toegangsbeleid voor (land)bouwvoertuigen op haar provinciale wegen heeft vastgesteld. Dit heeft er in geresulteerd dat er nu bepaalde trajecten worden opengesteld voor (land)bouwverkeer. De schematische weergave van het afwegingskader is onderaan deze pagina te downloaden. Het volledige afwegingskader download je ook onderaan de pagina.

De openstelling van de provinciale wegen is afgestemd met partijen zoals de ANWB, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, OV-bedrijven, gemeenten en de politie. Ook Cumela en LTO waren hierbij betrokken.

Nieuwe openstellingen

De uitkomst van het afwegingskader is dat alle provinciale parallelwegen open blijven. Ook alle provinciale hoofdrijbanen, waar nu al (land)bouwverkeer rijdt, blijven open. Dat is ongeveer de helft van de totaal 530 km provinciale wegen in Zuid-Holland. Daar komt nu zo’n 20 km nieuwe provinciale wegen bij, te weten:

  • N231 tussen de kruising met de Dorpsstraat in Aarlanderveen en de kruising met de Kennedylaan in Nieuwkoop
  • N231 tussen de kruising met de Industrieweg in Nieuwkoop en de kruising met de Schilkerweg bij Nieuwveen
  • N231 tussen de kruising met de Schilkerweg bij Nieuwveen en de kruising met de Achterweg / Oude Spoorbaan bij Vrouwenakker
  • N441 tussen de kruising met de Van Bronckhorstlaan in Wassenaar en de aansluiting van de parallelweg nabij Hotel Wassenaar
  • N445 tussen de kruising met de N446 in Leiderdorp en de kruising met de Ripselaan bij Nieuwe Wetering
  • N475 tussen de kruising met de Kerkweg / Heemraadsweg in Ouderkerk aan den IJssel en de kruising met de Kerkweg nabij de N210 / De Loet
  • N476 tussen de kruising met de Randweg in Lekkerkerk en de kruising met de N210
Verkeersveiligheid en leefbaarheid

De openstellingen van de N231 en van de N445 waren voor Cumela al een lang gekoesterde wens. De openstelling van de N231 bij Nieuwkoop maakt dat doorgaand landbouwverkeer niet meer over smalle wegen in de kern van Nieuwkoop hoeft te rijden. Ook op de parallelweg tussen Nieuwkoop en Nieuwveen komen fietsers straks geen (land)bouwvoertuigen meer tegen.

Door de openstelling van de N445 tussen Leiden en Roelofarendsveen hoeft doorgaand (land)bouwverkeer niet meer door Oud Ade en Rijpwetering te rijden. Dit komt de verkeersveiligheid en leefbaarheid in deze kernen ten goede.

Verkeersbesluiten

De trajecten zijn nu nog niet opengesteld. De provincie Zuid-Holland neemt nog dit jaar de benodigde verkeersbesluiten. Daarna wordt de bebording aangepast en kan (land)bouwverkeer gebruik gaan maken van hoofdrijbaan van de nieuwe trajecten.