ongeval

Voorkomen is beter dan genezen

Datum: 7 september 2022
Laatst bijgewerkt: 7 september 2022
Helaas horen wij steeds vaker over ongevalsmeldingen waarbij medewerkers ernstig handletsel oplopen met blijvende gevolgen. Oorzaken zijn vaak beknellingen tussen draaiende en bewegende machineonderdelen. In dit bericht geven we veiligheidstips. Bekijk ook het filmpje over John van Santvoort, die als ervaringsdeskundige collega’s graag wil waarschuwen om alert te zijn.

We hebben voorbeelden te over van situaties waarin het is misgegaan, zoals een medewerker die al zo’n 40 jaar met een veldhakselaar werkt en nu toch een aantal vingers moet missen, doordat hij in contact is gekomen met de draaiende delen in de pijp van de blazer.

John van Santvoort wilde een verstopping in de vijzelbak op zijn klepelmaaier verhelpen en mist nu een stuk uit zijn hand doordat die werd gegrepen door de nog draaiende klepels in de klepelbak onder de vijzelbak. John is zo moedig geweest om zijn verhaal te vertellen voor de camera, omdat hij jou als collega wil waarschuwen dat het jou ook zomaar kan overkomen.

Hand in machine bij verhelpen storing

Gedrag speelt een grote rol

Ongevallen kunnen op meerdere manieren ontstaan, bijvoorbeeld doordat de techniek het laat afweten en de beveiliging ontbreekt. Ook gedrag speelt een grote rol. Wat opvalt, is dat ook ervaren en opgeleide medewerkers dit soort ernstige bedrijfsongevallen overkomt. Bij menig bedrijf lopen  ondernemers en medewerkers rond die vingers of delen van vingers moeten missen na een ernstig bedrijfsongeval in het verleden. Vaak zien we een bepaalde nonchalance na een bedrijfsongeval met opmerkingen als: ’het had nog erger kunnen zijn’ of ‘hij heeft nog geluk gehad’. Natuurlijk wil niemand dat ongelukken binnen zijn bedrijf voorkomen. Daarom is het belangrijk om alert te blijven en te zorgen voor goed afgeschermde of beveiligde machines en de juiste instructies, ook al doet een medewerker het werk al jaren en heeft er nooit een bedrijfsongeval plaatsgevonden. Dat er nog geen bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden, is geen garantie dat dit in de toekomst zo zal blijven.

Adviezen:
  • Gebruik de gebruikshandleiding bij het geven van voorlichting en instructie;
  • Zorg periodiek voor een herhaling van de werkinstructies, ook al verricht de medewerker de werkzaamheden al jaren;
  • Zorg voor continu goed afgeschermde, of op een andere wijze beveiligde, machines;
  • Stop je werkzaamheden als beveiligingen of afschermingen kapot zijn of ontbreken;
  • Gebruik machines alleen voor datgene waarvoor ze bestemd zijn;
  • Voer alleen onderhoudswerkzaamheden uit als je daarvoor bent opgeleid of geïnstrueerd. Dit geldt ook voor het verhelpen van storingen;
  • Spreek elkaar aan op onveilig gedrag;
  • Hanteer geen andere werkmethode als er tijdsdruk is, bijvoorbeeld omdat iets vanwege het weer voor een bepaalde tijd klaar moet zijn;
  • Leer van dingen die zijn misgegaan. 

Aan de slag met veiligheid in jouw organisatie

Ga aan de slag met veiligheid in jouw organisatie. Maak het onderwerp bespreekbaar met de tools via onderstaande knop.