Vervaet Hydrotrike in actie

Voor 1 januari geen digitale mestbon

Datum: 22 december 2020
Laatst bijgewerkt: 16 november 2022
Door: Richard Wolting
Het gaat niet lukken om voor 1 januari een digitale mestbon in te voeren en ermee aan de slag te gaan. Tijdens het mestdebat van woensdag 4 november bleek dat er nog heel veel moet gebeuren om de bon praktijkrijp te maken.

“De sector weet al waar ze aan toe is omdat er een consultatie is geweest”, zo stelde landbouwminister Carola Schouten tijdens het mestdebat. Het is voor haar het argument om niet uit te sluiten dat de digitale mestbon tijdens het hoogseizoen voor mestdistributie ingevoerd zal worden.

De verantwoording van de mesttransporten maakt deel uit van de afspraken die met de Europese Commissie gemaakt zijn om derogatie te krijgen. Hoewel het streven was om hier vanaf 1 januari mee aan het werk te gaan is dat een bijna onmogelijke opgave. “Het is nog niet klaar en niet genotificeerd in Brussel”, zo stelde Jaco Geurts van het CDA tijdens het mestdebat.

Ministerie aan zet
Johan Mostert, sectievoorzitter meststoffendistributie bij Cumela, zegt dat de bal bij het ministerie ligt. “Wat we horen is dat automatiseerders op dit moment te weinig informatie krijgen om verder te kunnen met de ontwikkeling van de digitale bon. Pas wanneer het ministerie met informatie komt kunnen de automatiseerders het systeem gaan ontwerpen en ontwikkelen, daarna zal er een testfase moeten komen om de kinderziektes eruit te halen en vervolgens nog een ketenpilot om het systeem door de hele keten heen te testen. Op dit moment liggen er nog tientallen onbeantwoorde vragen van deze bedrijven.”

Uiteindelijk zegt Mostert dat of er nu wel of geen digitale mestbon is de mest toch vervoerd kan worden van A naar B. Begin 2021 hoopt Schouten het systeem te kunnen publiceren, inclusief de planning voor invoering. Pas dan weet de sector waar ze aan toe is en welk tijdspad Schouten gaat volgen voor de invoering. Cumela lobbyt voor het gezamenlijk opstellen van een goed implementatieplan voor het rVDM. "Bij het maken van dit plan moeten zowel overheid, sectoren als de automatiseerders van de sector betrokken zijn."