Gesprek met ondernemer

Vier vragen over corona, vaccineren en quarantaine

Datum: 13 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 13 januari 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
We krijgen via de Ondernemerslijn regelmatig vragen over vaccineren, boosteren en quarantaine. Hoewel wij als sector niet direct getroffen worden door de lockdown en andere beperkende maatregelen, hebben we natuurlijk wel te maken met de gevolgen. Hoe ga je als werkgever om met quarantaine(s), vaccinatieafspraken en testen? We beantwoorden een aantal vragen.

Moet ik loon doorbetalen tijdens quarantaine?
Heeft een medewerker contact gehad met iemand met corona, dan moet hij in quarantaine. Als de medewerker niet ziek is, dan kun je hem niet ziek melden. Kan de medewerker niet geïsoleerd of thuis zijn werk doen, dan moet je het loon toch doorbetalen. Let op: werknemers die na een vakantie in quarantaine moeten hebben geen recht op loon tijdens de quarantaine als dit voorzienbaar was voor vertrek. Je leest hier meer over in het artikel: wat voor gevolgen heeft quarantaine na vakantie?

Hoe ga je om met de afspraken voor de vaccinaties?
Werknemers moeten medische afspraken zoveel mogelijk in hun eigen tijd plannen. In het geval van een vaccinatie kan dit ook, omdat er 7 dagen per week gevaccineerd wordt. Kiest de werknemer een tijdstip onder werktijd? Dan heeft hij alleen recht op doorbetaling van de tijd van vaccineren. De reistijd is dus voor eigen rekening. Als je als werkgever het vaccineren en/of boosteren wilt stimuleren, dan kan dat natuurlijk, maar de werknemer heeft in principe geen recht op vrije uren voor het halen van een vaccinatie.

Een medewerker in quarantaine wil zich niet laten testen. Hoe ga je hier mee om?
Heb je contact gehad met iemand met corona, dan moet je tien dagen in quarantaine. Na vijf dagen kun je je laten testen en mag je na een negatieve testuitslag weer uit quarantaine. Wil je werknemer dit niet doen en verlengt hij daarmee bewust zijn quarantaineperiode? Dan mag je hier als werkgever consequenties aan verbinden en van de werknemer vragen om de vijf extra dagen vakantie op te nemen.


Hoe ga je het gesprek aan?
VNO NCW heeft een handreiking gemaakt voor het voeren van gesprekken over corona-gerelateerde onderwerpen. Zij leggen hierbij de nadruk op je plicht als werkgever om een veilige werkomgeving te bieden voor je werknemers. De toon van het gesprek is hierbij erg belangrijk. Ga vooral niet in discussie en dwing je medewerkers niet tot vaccineren.