Valtra - 01

Valtra S-serie: Meer power, nieuwe opties

Datum: 6 augustus 2024
Laatst bijgewerkt: 6 augustus 2024
Eind vorig jaar maakte Valtra de generatiewissel bekend van zijn zwaarste serie, de S. Op de Agritechnica konden we de Generatie 6 van deze serie in stilstand zien. Tijdens de SmartTour in België, een groot evenement voor publiek, dealers en pers, konden belangstellenden ook zelf rijden met de nieuwe trekkers. Die kans lieten we niet voorbij gaan.

De afgelopen jaren heeft Valtra een flinke slinger gegeven aan het voor loonwerkers belangrijke programma in het hoog-vermogensegment. Dat begon met de introductie van de Q-serie in 2022. Die loopt in vermogen van 169 tot 224 kW (230 tot 305 pk). Nu krijgen de sterkere trekkers een boost met de introductie van Generatie 6 van de S-serie. Overigens klopt Generatie 6 strikt genomen niet, want een generatie 5 is er nooit geweest.

De trekkers worden voortaan gebouwd in de fabriek in Suolahti, om zo de eigen Finse identiteit te versterken

De S is de eerste trekker uit het programma Generatie 6-trekkers en dit betekent een nieuw design en meer vermogen. Wat voor Valtra heel belangrijk is: de trekkers worden voortaan gebouwd in de fabriek in het Finse Suolahti en niet meer in de Massey Ferguson-fabriek in Beauvais in Frankrijk. Daarmee hoopt Valtra de eigen Finse identiteit verder te versterken, hoewel de trekker nog steeds het platform, de motor en de transmissie deelt met de 9S van Massey Ferguson. De Finse identiteit komt verder voort uit de motor, een vernieuwde Agco Power-8,4-liter-krachtbron. Deze voormalige Sisu-motor wordt ook in Finland gebouwd en datzelfde gaat binnenkort gelden voor de versterkte ML260-transmissie. Die wordt nu nog gebouwd bij Fendt in Marktoberdorf, maar de productie wordt verplaatst naar de fabriek in Suolahti.

Het echte Valtra-gevoel krijg je vooral door de cabine en de bediening. Daarmee heeft Valtra echt een eigen identiteit gecreëerd, want de cabines zijn vanaf de N-serie van 99 kW (135 pk) tot aan de S-serie helemaal gelijk. In die cabine zien we de SmartTouch-bediening, die zich in de praktijk heeft bewezen als prettig. Het is een behoorlijk intuïtieve bediening, met een heel vlakke menustructuur.

De motor heeft geen uitlaatgasrecirculatie (EGR) meer nodig om aan de Stage V-emissie-eisen te voldoen

De S-serie bestaat uit zes modellen, van de nominaal 206 kW (280 pk) sterke S286 tot de 309 kW (420 pk) sterke S416. De kleinste vier modellen hebben een boost van 22 kW (30 pk). Het één na grootste model heeft een nominaal vermogen van 294 kW (400 pk) en een boost van 15 kW (20 pk). Daarmee komt hij aan hetzelfde vermogen als het topmodel, maar dat heeft dat vermogen altijd beschikbaar.

Krachtige hydrauliek

Alle modellen hebben de 8,4-liter-zescilindermotor van Agco Power. Dit is een doorontwikkeling van de bewezen krachtbron. Hij is verbeterd en levert nu meer vermogen. In het topmodel, de S416, is dat dus maar liefst 309 kW (420 pk). Dat is niet alleen een kwestie van meer brandstof. De inspuiting is verbeterd en ook de luchtstroom. De motor zuigt de lucht nu niet meer aan via de voorkant van de motorkap, maar via een luchtinlaat langs de cabinestijl. Daarmee wordt in theorie vooral schonere lucht aangezogen. Een van de positieve effecten van de aanpassingen is dat de motor geen uitlaatgasrecirculatie (EGR) meer nodig heeft om aan de Stage V-emissie-eisen te voldoen. Om voldoende lucht in de cilinders te krijgen, gebruikt Valtra nu nog één grote turbo in plaats van twee kleinere zoals in het verleden.

De ML260-transmissie heeft twee snelheidsbereiken en als maximale snelheid naar keuze 43 of 53 km/u. Hij heeft een versterkte ingaande as en een zwaardere demper om het hogere vermogen aan te kunnen. De trekker zelf heeft bovendien zwaardere steekassen. De aftakas heeft maar twee toerentallen, naar keuze 540E en 1000 óf 1000 en 1000E.

Op hydrauliekgebied is de trekker juist weer heel rijk uitgerust. Dat kan eventueel met twee loadsensing-pompen met een opbrengst van 200 liter per minuut, maar in Nederland hebben gebruikers waarschijnlijk genoeg aan de Eco-pomp. Deze levert 200 liter per minuut bij 1650 toeren en bij vol gas zelfs 280 liter per minuut. Er is een high flow-ventiel beschikbaar voor 170 liter per minuut. Een pluspunt van de hydrauliek is verder het gescheiden circuit voor de transmissie en voor extern gebruik. Voor externe gebruikers is er 75 liter olie beschikbaar.

Omkeerinrichting

Een van de verkoopargumenten van de S is de TwinTrac-omkeerinrichting. De cabine biedt voldoende ruimte om de stoel, inclusief de armleuningbediening, te draaien en daarna kan de trekker worden bestuurd met een klein stuurwiel. Dit gebeurt veel met bijvoorbeeld een vlindermaaier of een brede bandhark in de hef. Voor het transport kun je dan eenvoudig de stoel draaien. Ook in de bosbouw is TwinTrac populair, met bijvoorbeeld een zware frees in de hef.

De hefinrichting achter tilt ongeveer twaalf ton, die aan de voorkant bijna zes ton. De trekker zelf heeft een gewicht van twaalf ton. Er kunnen banden onder van 215 centimeter hoog, bijvoorbeeld de 750/70R44 of de 900/60R42. De trekker is te ballasteren tot achttien ton.

Het comfort in de trekker is goed. Dat is te danken aan de combinatie van een goede stoel en luchtvering onder de cabine. De luchtvering onder de vooras van bijvoorbeeld de Q is niet leverbaar op de S. Die heeft een hydraulisch geveerde vooras van Dana.

De productie van de trekkers begint na de zomer en importeur Mechan rekent op uitlevering in september. Het bedrijf verwacht per jaar ongeveer vijf à zes S-trekkers te verkopen. Valtra produceert dit jaar ongeveer 300 trekkers van dit type, maar in de volgende jaren hoopt de fabrikant op meer.

Veel opties met Unlimited

De trekker waarmee we in België een kort parcours door een krijtgroeve konden afleggen, had een bijzondere samenstelling. Die is deels via de Unlimited Studio tot stand gekomen. Hiermee kunnen klanten de trekker naar hun eigen wensen laten uitvoeren. Er staan heel veel opties in de Unlimited-lijst, van een high-end-geluidsinstallatie tot een speciale kleur. Zo had de trekker waarmee we reden een amberkleurige lak. Valtra levert standaard al acht kleuren, maar op wens is echt alles mogelijk.

Het systeem herkent bewegende objecten en waarschuwt de chauffeur met een geluidssignaal

De trekker had instelbare werklampen. Er zaten twee Tyri IntelliLight-lampen aan de voorste cabinestijlen en maar liefst acht van deze lampen achter aan de cabine. Ze zijn instelbaar in lichtsterkte en -kleur. Daarmee kunnen de werklampen worden aangepast aan de omstandigheden. Het doel is te voorkomen dat de chauffeur zichzelf of anderen verblindt. In stoffige of mistige omstandigheden kan een andere lichtkleur wonderen doen en bijvoorbeeld bij sneeuw kan een verlaagde lichtsterkte voldoen. Via een app of afstandsbediening is het systeem te regelen. Daarbij kunnen de lampen voor en achter afzonderlijk worden ingesteld.

Een hulp voor een betere zichtbaarheid is ook het Unlimited View-camerasysteem. Dit bestaat uit drie camera’s, twee voor en één achter. Het beeld wordt weergegeven op een speciaal display in de cabine. Het systeem herkent bewegende objecten en waarschuwt de chauffeur dan met een geluidssignaal. Zo kan de chauffeur veilig gevaarlijke uitritten en kruisingen overzien.

De trekker was uitgerust met Nokian Soil King VF-banden, achter in de maat VF 710/75R42 en voor VF 650/60R34. Deze banden hebben een groot contactoppervlak en een speciale nokvorm. Ze leveren veel trekkracht bij een relatief laag brandstofverbruik.

De Valtra S kan verder af-fabriek worden voorzien van een PTG-drukwisselsysteem. Dat loopt via de Unlimited Studio, maar het zat niet op de testtrekker. Bij dit systeem worden de voorbanden opgepompt via leidingen buitenom. Bij de achterwielen gebeurt dit via de steekas. Het systeem gebruikt standaard de compressor van de trekker, maar degene die sneller wil pompen, kan een grotere compressor laten opbouwen. De opties die via de Unlimited-lijst af-fabriek worden toegevoegd, vallen volledig onder de fabrieksgarantie.