Bouwplaats

Unieke loonstijging in cao Bouw & Infra

Datum: 16 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2022
Door: Toon van der Stok
Heel snel hebben de onderhandelaars voor de cao Bouw & Infra deze week een akkoord bereikt. Als de vakbondsleden en de achterban van de werkgevers akkoord gaan, dan stijgen de lonen volgend jaar met vijf procent. Dit is de hoogste stijging ooit in deze cao.

Het nu afgesloten akkoord is duidelijk gericht op verhoging van de salarissen, want andere afspraken zijn er nauwelijks gemaakt. Per 1 januari 2023 stijgen de lonen in deze cao met 2,5 procent en op 1 juli 2023 nogmaals met dit percentage. De looptijd van de cao is een jaar, van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

De enige andere aanpassing die is afgesproken is een verhoging met 2,5 procent van de vergoedingen die zijn opgenomen in de cao, met uitzondering echter van de reiskosten. Die veranderen niet.

In een verklaring bij het akkoord geven de werkgevers en werknemers aan, blij te zijn dat er zo snel een onderhandelingsresultaat is. Ze vinden dit belangrijk nu de situatie in de sector zeer onzeker is, door de enorme uitdagingen die er zijn op het gebied van de woningbouw, de energietransitie, de verduurzaming van gebouwen en het bereikbaar houden van het land. Tegelijk hebben zowel werkgevers als werknemers te maken met stijgende bouwkosten, sterk oplopende inflatie en hogere energiekosten. De partijen geven aan blij te zijn dat ze snel duidelijkheid hebben voor de komende periode, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.