stop

Trap er niet in!

Datum: 14 mei 2024
Laatst bijgewerkt: 14 mei 2024
Door: Gerwin Otten
Heb je een nieuwe klant waar je twijfels bij hebt? Wordt je identiteit misbruikt? Circuleert er een mail waarvan het lijkt of die door jou is verstuurd? Kreeg je net een dwingend telefoontje dat je direct moet betalen? Vertrouw op je onderbuikgevoel en onderneem gepaste actie. Maak ook gebruik van de diensten van Fraudehelpdesk.

Ben je slachtoffer of wil je juist weten hoe je dit kunt voorkomen? Fraudehelpdesk is er om jou te helpen met persoonlijk advies. Hier kun je zowel online én telefonisch met al je vragen over fraude terecht. Als je slachtoffer bent, dan helpt de helpdesk je te bepalen welke stappen je moet zetten, welke hulp je moet inschakelen en bij welke organisaties je je moet melden. 

Fraudehelpdesk helpt

Zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude, is het belangrijkste doel van de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk ondersteunt fraudeslachtoffers door hen te adviseren en naar de juiste instantie te verwijzen. Daarnaast werkt de Fraudehelpdesk preventief door burgers en bedrijven bewust te maken van fraude-risico’s en praktische tips te geven over hoe je die risico’s kunt beperken. Dit voorkomt slachtofferschap. De Fraudehelpdesk is op werkdagen bereikbaar via telefoon: 088 – 786 73 72.

Meld fraude bij de Fraudehelpdesk

Ben je slachtoffer van fraude of vermoed je fraude? Meld dit bij de Fraudehelpdesk. De adviseurs kunnen je verder helpen en met jouw melding andere ondernemers waarschuwen.
Meld online fraude en valse e-mail
Fraude melden: Klik hier
Valse e-mail melden: Klik hier

Actuele fraudegevallen en preventietips

Op de website www.fraudehelpdesk.nl vind je alle actuele fraudegevallen en preventietips. Het loont de moeite om regelmatig op de website te kijken. Een bezoekje aan deze website kost maar een paar minuten en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Meld je aan voor Samen Digitaal Veilig

Cumela helpt je met het initiatief Samen Digitaal Veilig aan kennis en handvaten om jouw digitale veiligheid te vergroten. Met het platform Samen Digitaal Veilig krijg je praktische hulp voor jou, je personeel en jouw IT-leverancier. Behalve Cumela zijn zo’n 25 brancheorganisaties aangesloten bij Samen Digitaal Veilig.
Naast alle preventieve technische maatregelen die je kunt nemen, is het ook belangrijk om het gedrag en bewustzijn van jezelf en jouw medewerkers te trainen, want een menselijke fout is zo gemaakt. Jij hebt vast ook weleens op een onbekende link geklikt of hebt het maken van een goede back-up maar weer uitgesteld. Binnen het platform zijn aan de volgende onderdelen geen kosten verbonden voor cumelabedrijven: de module voor medewerkers, het ondernemersdashboard, scans, risico-inventarisaties en stappenplannen. Kijk voor meer informatie op www.cumela.nl/samendigitaalveilig. Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland, gesteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.