hand laptop papier

Klein bedrijf vaker slachtoffer van digitale inbraak

Datum: 8 oktober 2018
Laatst bijgewerkt: 30 november 2022
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
Bij steeds meer kleine bedrijven worden pogingen ondernomen om via phishing digitaal in te breken. Uit onderzoek van Alert Online blijkt dat dit percentage ten opzichte van 2018 ook nog eens verder toegenomen is. Na phishing veroorzaken spookfacturen de grootste schade.

Groot nieuws vorige week: de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft in april een Russische hackoperatie op chemische-wapenwaakhond OPCW in Den Haag verijdeld. En ook grote bedrijven als Facebook, British Airways en Ticketmaster hadden afgelopen maanden te maken met hackers. Daar valt immers ook echt wat te halen. Hoef ik mij als Cumela-ondernemer dan geen zorgen te maken? Wat heb ik voor gegevens die interessant zijn voor hackers?

Hoewel de kans niet zo groot is dat er spionnen speciaal naar uw Cumela-onderneming worden uitgezonden, zijn hacking, phishing en acquisitiefraude wel degelijk iets om u zorgen over te maken. Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven (onder de negen werknemers) geprobeerd geld of gegevens buit te maken.

Veel spookfacturen
Uit onderzoek van Alert Online blijkt het volgende: Phishing en acquisitiefraude zijn de meest voorkomende vormen van internetcriminaliteit in het bedrijfsleven. Met name kleine bedrijven zijn kwetsbaar hiervoor. Ruim een derde (37%) van de kleine bedrijven kampte met phishingmails, waarbij de ontvanger wordt verleid op een link of bijlage te klikken. Eén op de vijf deed dat ook daadwerkelijk. Een kwart (23%) had te maken met acquisitiefraude, ook wel bekend als spookfacturen voor diensten of producten die niet zijn geleverd.

Opvallend is het dat de meerderheid van de getroffen bedrijven geen extra beveiligingsmaatregelen treffen, zoals virussoftware of firewall installeren of updaten, wachtwoorden complexer maken, back-ups maken of het voorval rapporteren. Meer tips kun je vinden op: https://www.alertonline.nl/tips/voor-werkgevers

Vragen over cybersecurity?
Heb je een vraag over cybersecurity? Of wil je tips om veiliger digitaal te ondernemen? Dan kun je daarvoor terecht bij Cumela Advies. De adviseurs helpen je bij het maken van een inventarisatie, waarmee je inzichtelijk krijgt welke maatregelen verstandig zijn om te nemen. Wil je meer weten? Stuur dan een e-mail aan [email protected].