Toolbox

Toolbox: Scherpe en uitstekende delen

Datum: 24 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 17 november 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Landbouwvoertuigen, werktuigen en lading hebben soms scherpe of uitstekende delen. Zelfs materieel met een CE-keur kan scherpe delen hebben die gevaarlijk zijn. Uitgangspunt is: zorg dat je medeweggebruiker bij een botsing niet extra gewond kan raken door de scherpe delen.
Boete voorkomen

Als je de weg op gaat, moeten de opklapbare delen van verwisselbare gedragen uitrustingsstukken  zo klein mogelijk zijn gemaakt en vast zitten. Voor de verkeersveiligheid moet je scherpe of uitstekende delen afschermen. Denk aan het mes van een graafbak of de tanden van een cirkelhark. Het gaat alleen om delen die lager zitten dan twee meter hoogte.

Markeringsborden wijzen andere weggebruikers erop dat er een groot voertuig aan komt. Gebruik de volgende markeringsborden voor lading of verwisselbare gedragen uitrustingstukken.

Lengtemarkeringsbord:

  • Bij delen die meer dan één meter voor of achter het voertuig uitsteken.

Breedtemarkeringsbord:

  • Bij delen die meer dan tien centimeter buiten de zijkant van het voertuig uitsteken. Gebruik ook een zijmarkeringslicht of reflector.
  • Bij landbouwtrekkers, mobiele machines, landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken die breder zijn dan 2,55 meter en in gebruik zijn vanaf 2021.
Voorkomen van zwaarder letsel

Als alles volgens de regels is afgeschermd, zul je geen verkeersboete oplopen. Toch is het goed om je af te vragen wat er gebeurt met een fietser of voetganger als jullie een ongeluk krijgen. Is er iets te doen aan het verminderen van de verwondingen die iemand daarbij zou kunnen oplopen? Als het antwoord ja is, kijk wat je hieraan kunt doen. Niet om een boete te voorkomen, maar om de zorg voor een ander.

Bij een ongeval geldt dat als iemand door een scherpe punt extra letsel heeft opgelopen de afscherming niet goed genoeg is geweest. De gebruiker van het voertuig is hiervoor verantwoordelijk.

Tips en vuistregels:
  • Bekijk de e-learning Veilig landbouwverkeer voor meer informatie over de regels en veiligheid.
  • Beoordeel voor je op pad gaat of uitstekende en scherpe delen een ander kunnen verwonden en scherm ze slim af.
  • Gebruik de rood-witte markeringsborden