Openingsbeeld, video stop altijd voor rood licht

Toolbox: Veilig oversteken van spoorwegovergangen

Datum: 25 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 26 januari 2024
Door: Corina van Zoest-Meester
Steeds vaker vinden er botsingen plaats tussen treinen en zware voertuigen. Denk hierbij aan landbouwvoertuigen, vrachtauto’s, bussen en hoogwerkers. Aanrijdingen zijn levensgevaarlijk en geven een enorme ravage. Hoe zorg jij ervoor dat je het spoor vrij houdt voor de trein?
Wees alert

In het verkeer is het altijd belangrijk dat je alert bent. Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld je telefoon als je een spoorweg oversteekt.

Kijk vooruit en ken de hoogte van je voertuig
  • Beoordeel, voordat je oversteekt, of er na het spoor voldoende ruimte is om in één keer met je voertuigcombinatie te kunnen oversteken. Alleen als je daar zeker van bent, steek je over.
  • Ga nooit manoeuvreren of achteruit rijden op de spoorweg. Zorg er ook voor dat jij ruimte houdt voor anderen om veilig het spoor te kunnen oversteken.
  • Voertuigen tot een hoogte van 4,00 meter kunnen onder de bovenleiding door. Hogere voertuigen vragen speciale maatregelen.
Diepladers

Er zijn spoorwegovergangen waar een dieplader niet overheen kan. Die bijzondere overwegen zijn te vinden op de digitale wegenkaart ontheffingen.

spoorwegovergang
Veilig oversteken
  • Rijd nooit met stalen rupsen over een spoorwegovergang.
  • Rijd alleen over het spoor als de lichten gedoofd zijn. Als je kunt stoppen voor rood licht, doe het dan. Zo breng je jezelf en anderen niet onnodig in gevaar.
  • Houd voldoende afstand tot je voorganger.
  • Zorg dat je binnen vijftien seconden de spoorweg over bent. Als het op een veilige manier sneller kan, is dat nog beter. Duurt het met jouw combinatie langer dan vijftien seconden, neem dan contact op met je werkgever. Zo kan ProRail helpen om een veilige oplossing te zoeken.
  • Sta nooit stil op de overweg! Als tijdens het passeren de spoorbomen dalen, is het niet verstandig om stil te gaan staan. Er komt een trein aan, dus jij moet het spoor snel verlaten. Het is beter om de overwegboom eruit te rijden dan stil te gaan staan op het spoor en een botsing met een trein te hebben.
Eigen veiligheid

Als je voertuig stilvalt, breng je jezelf in veiligheid en bel je direct 112. Blijf rustig en volg de instructies van de hulpverlener.

Campagne ‘Schat de situatie niet verkeerd in’

Onder de titel ‘Schat de situatie niet verkeerd in’ voert ProRail campagne om het spoor veiliger te maken. Naast tips deelt het bedrijf ook drie filmpjes: ‘Stop altijd voor rood licht’ (opening), ‘Vermijd stilstaan’ en ‘Voorkom filevorming’. In de campagne maakt ProRail gebruik van modelvoertuigen. Daarover zegt het bedrijf: “Wij delen liever geen beelden van aanrijdingen tussen treinen en zwaar vervoer in deze campagne. Dat is te traumatisch voor de betrokken bestuurders en machinisten. Een aanrijding op het spoor heeft namelijk veel impact, zowel fysiek als emotioneel. Daarom maakten wij voor onze campagne gebruik van modelvoertuigen. Zo kunnen we gevaarlijke situaties laten zien zonder gevaarlijke situaties te creëren.”

Kijk hier voor de complete campagne

Vakblad Grondig lezen?

Deze en meer toolboxen delen we ook met je via het vakblad Grondig en Veilig Vakwerk app. Ontdek hier hoe je Grondig thuis of in de kantine ontvangt. Wist je dat we ook een app hebben? Daarin vind je ook het vakblad. Met een druk op de knop heb je zo de toolbox van de maand bij de hand.