Datum: 12 december 2023
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023
Door: Corina van Zoest-Meester
Als je wielen verwisselt, is het belangrijk dat je geen pijnklachten oploopt of knel komt te zitten. Zorg altijd voor je eigen veiligheid en maak gebruik van de hulpmiddelen die voor jou het werk lichter maken.
Veilig monteren en demonteren van wielen
- Zorg voor ruimte en maak de vloer waar je het wiel gaat verwisselen leeg.
- Maak gebruik van de hulpmiddelen, zoals een wielenwisselaar. Til, duw en trek niet onnodig.
- Draag gehoorbescherming als je een slagmoersleutel gaat gebruiken.
- Gebruik een krik die sterk genoeg is. Plaats de krik op een stabiele ondergrond en op het steunpunt voor de krik. Zie hiervoor de gebruikershandleiding. Beoordeel of je naast de krik ook een assteun nodig hebt.
- Gebruik wiggen, zodat de trekker niet kan gaan rollen.
- Voorkom dat het wiel tijdens de montage of het opbergen kantelt. De paal midden op de wielheffer houdt het wiel overeind en voorkomt omvallen. Zet het wiel vast. Als je een heftruck gebruikt, zorg er dan voor dat niemand tussen het wiel en de heftruck staat.
- Zorg ervoor dat de wielen die je wegzet niet kunnen vallen. Maak ze vast of leg ze plat neer.
- Controleer de moeren. Beschadigde of verroeste moeren vervang je door nieuwe.
- Gebruik een momentsleutel. Zet bouten en moeren niet te strak vast. Hiermee voorkom je beschadiging of breuken. De aanhaalmomenten vind je bij de technische gegevens in de gebruikershandleiding.
- Draai de wielmoeren om en om, schuin tegenover elkaar, stapsgewijs aan totdat de juiste waarde is bereikt. Wielmoeren moeten zich na het aandraaien even ‘zetten’. Draai na honderd kilometer rijden de wielmoeren nog eens aan. Bedenk hoe je hier op het juiste moment aan wordt herinnerd.
- Gebruik voor het bijpompen een slang met voldoende lengte (minimaal drie meter), zodat je een veilige afstand van de band kunt nemen.