power line

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) energie-intensieve mkb-bedrijven

Datum: 1 november 2022
Laatst bijgewerkt: 2 november 2022
Door: Hero Dijkema
De regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is bedoeld voor ondersteuning van mkb-bedrijven die veel elektriciteit of gas verbruiken. Minimaal 12,5 % van de omzet moet bestaan uit energiekosten. De regeling geldt niet voor bedrijven met een hoog dieselverbruik.

Slechts een handjevol cumelabedrijven lijkt in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) nu de diesel is uitgezonderd als energiedrager. Beleidsmedewerker verkeer Hero Dijkema verwacht dat alleen bedrijven met een opslag voor akkerbouwprodukten in aanmerking zullen komen. Bedrijven zullen de gestegen energiekosten vooral door moeten berekenen. “Hiervoor hebben we al vanaf het voorjaar een rekentool  voor het bepalen van de brandstoftoeslag.”

De regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is bedoeld voor MKB-bedrijven met een hoog elektriciteit- of gasverbruik. Bij een energie-intensief bedrijf bedragen de energiekosten aan elektriciteit of gas minimaal 12,5 % van de omzet. De TEK is vooral bedoeld voor mkb-bedrijven die de sterk gestegen energiekosten niet kunnen doorberekenen aan afnemers of klanten.

Geen dieselolie

Het energieverbruik van minerale olie, zoals dieselolie, valt echter niet onder de TEK. Bij veel cumelabedrijven is vormen de energiekosten door het dieselverbruik meer dan 12,5 % van de omzet. Maar omdat alleen het verbruik aan elektriciteit en gas onder de TEK valt, zullen cumelabedrijven waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor de TEK.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor TEK moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.

De onderneming:

  • voldoet aan de Europese mkb-definitie;
  • staat ingeschreven bij het Handelsregister;
  • verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 KWh elektriciteit;
  • heeft energiekosten van minimaal 12,5% van de omzet;
  • heeft minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van minder dan € 50 miljoen.
Subsidie

De subsidie bedraagt 50 % van de kostenstijging van het energieverbruik boven drempelprijzen van gas en elektriciteit. De drempelprijs bedraagt € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per kWh elektriciteit. Wanneer de marktprijs voor gas € 2,69 per m3 bedraagt is de subsidie 50% van het verschil tussen marktprijs en drempelprijs. In dit voorbeeld is het verschil 2,69 - 1,19  = 1,50 en is de tegemoetkoming de helft van het verschil oftewel € 0,75 per m3.

Wel gelden er maximumbedragen voor de ondersteuning. De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 160.000,- per onderneming. Voor landbouwbedrijven geldt een lager maximum van € 62.000,-. Vanwege het Europese staatssteunkader geldt voor landbouwbedrijven een ander subsidieplafond.

Aanvraagperiode

De TEK kan worden aangevraagd over periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Voorbehoud is wel dat de TEK moet voldoen aan Europese staatssteunregels en nog moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Dit betekent dat de aanvraag voor de TEK mogelijk pas in het tweede kwartaal van 2023 daadwerkelijk kan worden aangevraagd. Dan kan er wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden aangevraagd. Dit betekent dat energie-intensieve mkb-bedrijven pas in het tweede kwartaal 2023 daadwerkelijke financiële uitbetalingen krijgen.

Overbruggingsmaatregelen

Het Kabinet kijkt fan ook naar overbruggingsmaatregelen voor energie-intensieve mkb-bedrijven die nu al in de financiële problemen komen. Zo kunnen bedrijven met liquiditeitsproblemen een aanvraag voor belastinguitstel indienen bij de Belastingdienst voor maatwerk. Het beleid rondom uitstel van betaling van belasting van ondernemers is versoepeld per 1 oktober.

Daarnaast spant het kabinet zich samen met financiers in om tot een gezamenlijke oplossing te komen voor de periode tot de inwerkingtreding van de TEK. Op dit moment kijken banken binnen hun bestaande maatwerktrajecten al hoe zij klanten, die te maken krijgen met stijgende energieprijzen, voldoende kunnen ondersteunen.