Kverneland zelfrijdende spuit

Vernieuwde Kverneland iXdrive S6

Datum: 17 november 2020
Laatst bijgewerkt: 18 november 2020
Door: Gert Vreemann
Kverneland lanceerde onlangs de vernieuwde iXdrive S6-serie zelfrijdende veldspuiten. Daarbij is de iXdrive HP het basismodel en de iXdrive HP EcoDrive het topmodel. De zelfrijders hebben een nieuwe, sterkere John Deere PowerTech-Stage V-motor en zijn op veel punten doorontwikkeld. De iXdrive is leverbaar met de individuele spuitdopbediening iXflow-E.

Kverneland zelfrijdende spuit

Kverneland heeft de zelfrijder uitgerust met een 184 of 221 kW (250 of 300 pk) John Deere-Stage V-motor. Het basismodel heeft de versie met 184 kW (250 pk), terwijl de EcoDrive standaard is uitgerust met de variant met 221 kW (300 pk). Verder is de zelfrijder voorzien van een verbeterde hydraulische aandrijflijn, in combinatie met hydropneumatische vering op beide assen. Met de EcoDrive kan op 1350 motortoeren worden gereden bij een transportsnelheid van 40 km/u. De zelfrijder is leverbaar met verstelbare spoorbreedten van 1,80-2,25 of 2,25-2,80 meter. De machine heeft hydropneumatische vering, waarbij de 3D-achterasvering beweging mogelijk maakt, maar de invloed ervan op de spuitboom beperkt. De bodemvrijheid is 1,30 tot 1,50 meter, of 1,70 meter voor de kleinste twee modellen. De iXdrive S6 heeft door de lage tankpositie een relatief laag zwaartepunt. De positie van de tanks, de slangenloop en de afsluiters is geoptimaliseerd voor zo min mogelijk restvloeistof in het systeem. Zo bevinden de pompen zich aan de rechterzijde van de machine, direct bij de hoofduitlaat van de tank. De pompen kunnen eenvoudig in servicepositie worden geschoven of zelfs helemaal worden verwijderd voor service en onderhoud.

Kverneland zelfrijdende spuit

De machine is uitgerust met IsoMatch Tellus Pro- en iXspray-hardware en -software met intuïtieve touch-interface-bediening. iXspray zit vol met leuke functionaliteiten, zoals voorinstellingen voor spuitopdrachten en eenvoudig programmeerbare boomconfiguraties. De iXdrive is standaard uitgerust met het automatische reinigingsprogramma iXclean Pro en het continu-circulatiesysteem met individuele elektrische dopaansturing, iXflow-E genaamd. De IsoMatch Grip voegt eenvoudige vingertopbediening toe, waardoor tot wel 44 functies in vier groepen vrij kunnen worden geprogrammeerd, zoals het automatisch uitschakelen van de spuit met behulp van GPS. De iXdrive is leverbaar in combinatie met de HSS-spuitboom van 24 tot 40 meter of de aluminium HSA-spuitboom van 24 tot 30 meter. De premium niveau 4-overdrukcabine heeft automatische klimaatregeling en een actief geveerde, met leer beklede stoel. De iXdrive-veldspuiten zijn er met een tankinhoud van 4500, 5500 en 6500 liter en hebben daarnaast een 520 liter grote schoonwatertank.