Liebherr heeft de Tele voorzien van een nieuwe hydraulische snelwissel

Liebherr presenteert L 509 Tele

Datum: 9 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Liebherr brengt met de L 509 Tele een telescoopwiellader op de markt. De nieuwe machine, die als basis de bekende L 509 heeft, kan met zijn telescopische giek tot op een hoogte van 4,80 meter lossen. Liebherr paste de bediening en uitrusting aan met onder andere een nieuw snelwisselsysteem.
Op basis van de bekende L 509 heeft Liebherr de Tele-uitvoering ontwikkeld.

Een filmpje van Liebherr op YouTube laat zien waar het bij deze machine om gaat: net even hoger in de bak van een truck lossen, materiaal hoger op de bult brengen, op een lastig bereikbare plek net even verder reiken of gewoon met de palletvork wat hoger materiaal pakken of afzetten.

Op basis van de bekende L 509 heeft Liebherr de Tele-uitvoering ontwikkeld. Dat is hiermee een zeventons machine met een 54 kW (73 pk) Stage V-motor, vrijgegeven voor geknikt een last van 3,8 ton bij een 900-literbak. Verder heeft de machine de bekende 38 km/u-hydrostaatbak en de Liebherr-stereobesturing. Deze Tele kan met de palletvork en geïntegreerde Z-kinematiek tot 4,8 meter hoogte laden en lossen, waarbij de parallelvoering zo is uitgevoerd dat je niet hoeft bij te regelen.

stereobesturing. Deze Tele kan met de palletvork en geïntegreerde Z-kinematiek tot 4,8 meter hoogte laden en lossen

Liebherr heeft de Tele voorzien van een nieuwe hydraulische snelwissel. Deze is zo uitgevoerd dat bestaande aanbouwdelen van de L 508 Compact tot de L 509 Stereo passen. De fabrikant heeft de cabine ook iets aangepast. Zo heeft die nu een dakluik voor zicht op het werken met geheven en uitgeschoven giek. Standaard is de bediening geïntegreerd in de Liebherr-bedieningshendel op de armleuning. Met een mini-joystick aan deze hendel kan de giek worden uit- en ingeschoven en kunnen aanbouwdelen worden bediend. Desgewenst levert Liebherr de Komfort-bediening Tele. Hierin zijn onder andere opgenomen een automatische retourfunctie van de bak en een programmeerbare hef- en daalautomatiek plus de bijbehorende weergave op het display. De L 509 Tele is voorzien van een automatische beveiliging tegen overbelasting met een belastingweergave op het display. Einddemping bij het uitschuiven is op wens leverbaar