Krampe HP24 met gestuurd pendeltandem

Gestuurd pendeltandemstel op Krampe HP 24-gronddumpers

Datum: 11 september 2020
Laatst bijgewerkt: 11 september 2020
Door: Gert Vreemann
In eigen beheer heeft fabrikant Krampe een gestuurd pendeltandemstel ontwikkeld voor zijn zware HP 24-kipper. Na een testperiode brengt de Duitse fabrikant deze variant nu op de markt. Hoewel eenvoud en robuustheid in dit werk belangrijk zijn, ziet Krampe vanwege de vele voordelen markt voor de gestuurde variant
gestuurd pendeltandem van Krampe

Even de foto goed bestuderen en je weet hoe het zit: het bekende pendeltandemstel, zoals we dat van de niet-gestuurde variant kennen, met daaraan een gedwongen bestuurde as. Deze oplossing heeft Krampe zelf ontwikkeld met behoud van het eigen pendeltandemstel en het bedrijf kan het dus ook in eigen huis bouwen. Deze variant is primair ontwikkeld voor de 24-tons (in Duitsland toegelaten) HP 24-halfpipe-gronddumpers.

gestuurd pendeltandem Krampe HP 24 kipper

Krampe stelde vast dat ook in Duitsland er steeds meer met dergelijke kippers in het verkeer wordt gereden en dat gebruikers op werken bij klanten te maken krijgen met krappe (toegangs)wegen en losplaatsen. Bovendien stuurt het tandemstel dan mooi door het ‘bouwspoor’. Een gestuurde achteras verkleint dan de draaicirkel, stuurt preciezer dan een wringend niet-gestuurd pendelonderstel en dat scheelt bij transport op verhardingen slijtage aan banden, bespaart brandstof en stuurt dan ook preciezer.

Krampe kipper met gestuurd pendeltandem

Krampe is daarbij uitgegaan van het standaard zware pendeltandemstel met een asafstand van 1,81 meter. Hiermee is de kipper geschikt voor 30,5-inch-banden met een diameter tot 1,50 meter. Na de succesvolle testfase gaat dit nieuwe gestuurde pendeltandemstel nu in serieproductie.