grasoogst 2021

Amper prijsverhogingen bij cumelabedrijven

Datum: 25 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2021
De kosten voor machines en arbeid zijn opnieuw toegenomen, maar toch worden er amper prijsverhogingen bij cumelabedrijven waargenomen, zo concludeert Cumela-adviseur bedrijfskundige zaken André de Swart. "Daar maken wij ons zorgen om, want als er niets gedaan wordt aan de prijzen via indexering gaat dat uiteindelijk ten koste van de marges."

"Ik krijg bijna dagelijks van bedrijven hoe ze met de gestegen kosten om moeten gaan", zegt De Swart. Hij en zijn collega's adviseurs signaleren al langer dat de kosten oplopen, maar dat bedrijven nog nauwelijks gebruik maken van indexering. "In 2021 zijn de kosten voor alle productiefactoren hard gestegen. Duurdere machines, duurdere diesel en duurdere arbeid. Daarnaast speelt ook nog de schaarste aan ervaren arbeidskrachten. Het gevolg is dat ondernemers hun tarieven zullen moeten aanpassen."

Dat veel ondernemers er over 2020 voor kozen om de prijzen niet aan te passen kan De Swart wel verklaren. "Toen gingen de kosten omhoog voor machines en arbeid, maar de dieselprijzen daalden juist. Door vraaguitval, als gevolg van de coronacrisis, kwam de prijs iets lager uit in vergelijking met die van 2019. In 2020 hebben veel ondernemers er daardoor voor gekozen om de tarieven (waarin alle kostencomponenten verwerkt zijn) ongewijzigd te laten. Het goedkoper worden van de diesel compenseerde een klein deel van de andere gestegen kosten."

Jij neemt de zorgen en het risico en dat moet worden betaald

In 2021 is er een andere situatie ontstaan als gevolg van de oplopende dieselprijzen. De kosten voor machines en arbeid nemen ook dit jaar weer toe; dit is een relatief constante kostenstijging die elk jaar plaatsvindt, maar de prijs van diesel noteert in vergelijking met 2020 nu al een stijging van 20 procent. "Dit laatste hakt er zeer fors in. Een ondernemer moet op basis van zijn kostenverhoudingen nagaan hoe zijn afzonderlijke tarieven indexeren, maar als diesel 15 procent van de kostenverhouding uitmaakt, dan stijgen de kosten dit jaar voor diesel alleen al met 3 procent. Hiernaast stijgen ook nog de kosten voor arbeid en materieel."

Aanpassing tarieven nodig
"Onze constatering is dat in 2021 (én 2020) minimale tot geen indexatie heeft plaatsgevonden door onze leden. Daar maken we ons zorgen over. Ook omdat leden bij ons aangeven net zo druk te zijn als vorig jaar, maar toch minder geld over te houden. Als er niets gedaan wordt met de tarieven, dan drukt dit de marge 2021 behoorlijk. Je kunt niet ongestraft de tarieven twee jaar op rij gelijk houden", zegt een zorgelijk kijkende De Swart.

De Swart gaat verder: "Toch krijg ik vaak de opmerking dat de tarieven niet omhoog kunnen, omdat de ondernemer bang is dat de buurman met het werk gaat lopen. Waarschijnlijk is dit in de huidige tijd minder van toepassing. Er is een tekort aan goed personeel, dus als de buurman het al voor minder zou willen doen, moet hij wel de mensen hebben. En als hij die wel op de stoep heeft staan, waarom is dat dan?"

Kosten kritisch bekijken
Het is dus tijd om de kosten eens tegen het licht te houden. "Bereken die aan de hand van een goede rekentabel. Je vindt deze op de website van Cumela. Ga vervolgens uit van je eigen kracht; bedrijven doen zaken met je vanwege de machines, de mensen of de kwaliteit van het werk. Jij neemt de zorgen en het risico en dat moet worden betaald."