jan veenhuis kipper met laadkraan

Gespot: Jan Veenhuis-special met autolaadkraan

Datum: 19 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2022
Door: Gert Vreemann
Voordat hij op transport ging naar Italië spotten we deze JVK 25000-kipper, die is voorzien van een Hiab Z Hipro 191-autolaadkraan voor het serieuze knijperwerk. De machine draaide hier even proef in de praktijk voordat hij in Italië zal worden ingezet om het strand schoon te houden.

jan veenhuis kipper met laadkraan

Mooi om even deze beelden te krijgen van de kleine praktijktest bij Konijnenbelt Boomverzorging in Hellendoorn. Daar werden de spreekwoordelijke puntjes op de i gezet voordat de combinatie vertrok naar Italiaanse importeur van Jan Veenhuis Machinefabriek , Agritec S.a.r.l. in Casiorezzo bij Milaan. In Italië zal deze kipper samen met een JVK 19000-tandemasser en een tweede JVK 25000-drieasser worden ingezet om het strand van de Adriatische zee in de regio Ravenna-Rimini schoon te houden.

 

jan veenhuis onderstel kipper

De JVK 25000-drieasser is uiteraard aangepast voor deze opbouw. Zo is het chassis gewijzigd en de voor dit werk belangrijke centrale torsiebuis is helemaal naar voren doorgetrokken. De asplaatsing is afgestemd op de veranderde gewichtsverdeling zodat met de 2200 kilo zware Hiab Z Hipro-kraan & lading op 4000 kg oplegdruk uitkomt.

Voor het strandwerk staat de drieasser op Alliance 390-banden in de maat 710/50R30.5. De eerste en de derde as zijn gedwongen gestuurd. Voor dit werk is de hydraulisch geveerde HD-triangel een belangrijke factor, omdat deze met zijn dikkere cilinders zorgt voor een lage werkdruk en hiermee ook beduidend lagere piekdrukken bij het nemen van rotondes en drempels.

Hiab opbouw op veenhuis kipper

Hiab Meppel heeft de opbouw van de Hiab Z Hipro 191 verzorgd. Deze negentien ton-meter Z-kraan is speciaal door Hiab ontwikkeld voor knijperwerk. In deze toepassing is hij voorzien van een aparte pomp, die wordt aangedreven door de aftakas van de trekker. Dankzij een tussenbak kan de trekker hierbij stationair draaien. De kraanunit zelf is voorzien van stempelpoten om de combinatie op locatie breed af te stempelen. De kraan is voorzien van de bekende radiografische Hiab-bediening. Ook kun je de kraan handmatig bedienen vanaf het plateau. Jan Veenhuis heeft al meerdere kraan kipperwagens gebouwd , variërend van 5 ton/mtr tot zelfs 42 ton/mtr.