De kernelementen van de Amazone CatrosXL zijn de grote schijven van 610 millimeter met 25 centimeter afstand.

Amazone CatrosXL van vier tot acht meter

Datum: 13 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 14 mei 2020
Door: Gert Vreemann
De nieuwe compacte Amazone CatrosXL-schijveneggen met extra grote schijven zijn nu verkrijgbaar in werkbreedtes van vier tot acht meter. De versies van vier, vijf en zes meter kunnen voor kleinere trekkers worden uitgerust als getrokken TS-variant. Daarnaast is er de CatrosXL met het TX-onderstel voor hoge capaciteiten in breedtes van zeven en acht meter.
De hoek van de twee rijen schijven zorgt voor veilig rechtuitrijden en een goede menging met relatief weinig trekkracht.

Met een hoge rijsnelheid tot 18 km/u voldoen de nieuwe typen aan hoge eisen voor een maximale capaciteit. De kernelementen van de Amazone CatrosXL zijn de grote schijven van 610 millimeter met 25 centimeter afstand, evenals de grote afstanden tussen de rijen schijven en tot de wals voor een hoge doorlaat van grote plantenmassa’s.

Naast de grof gekartelde schijven voor droge en zware gronden is er een fijn gekartelde variant. Deze zorgt voor een volledige snede en maximale verkruimeling, ook bij geringe werkdiepten. De streepafstand van 12,5 centimeter zorgt voor een volledig bedekking. De hoek van de twee rijen schijven zorgt voor veilig rechtuitrijden en een goede menging met relatief weinig trekkracht, ook onder zware omstandigheden. De schijven zijn afzonderlijk opgehangen aan een rubberen overbelastingsbeveiliging.

Met de grote werkbreedten kunnen de machines van zeven en acht meter optioneel worden uitgerust met het ContourFrame. De twee armen van de schijveneg zijn hydraulisch voorgespannen en kunnen zich op en neer aanpassen aan de oneffenheden van de bodem. Een verbinding tussen de twee rijen schijven zorgt ervoor dat beide op dezelfde diepte werken. Bij toenemende werkdiepte neemt de vrije ruimte tussen het schijvenveld en de wals toe.

Voor de nieuwe CatrosXL zijn er elf verschillende walsen beschikbaar.

De getrokken TS-modellen met zwenkbaar onderstel en dissel met werkbreedtes van vier, vijf en zes meter hebben een rustige loop, omdat het onderstel tijdens het werk over het frame wordt gezwenkt. De TS-variant heeft standaard dansonderdrukking. Bij het keren kan de machine op de wals worden gereden om een geringe manoeuvreertijd en een hoge capaciteit te kunnen realiseren. De TX-machines met een werkbreedte van zeven en acht meter hebben een geïntegreerd centraal onderstel. Dit kan worden uitgerust met 700-banden met een groot volume voor een lagere bodemdruk bij het keren.

Voor de nieuwe CatrosXL zijn er elf verschillende walsen beschikbaar. Hiermee heeft Amazone altijd een passende wals voor de naverdichting en dieptegeleiding, afhankelijk van het type grond en de bodemgesteldheid. Speciaal voor de tweede stoppelbewerking of de zaaibedbereiding zijn er voor diverse walsen ook na-eggen leverbaar.