Tyrok-onland_Fendt 2

Amazone ploeg nu ook bovenover

Datum: 13 april 2023
Laatst bijgewerkt: 13 april 2023
Door: Toon van der Stok
Amazone heeft de halfgedragen wentelploeg Tyrok 400 geschikt gemaakt voor het bovenover of on land ploegen. De gebruiker kan daarbij elke keer kiezen of hij gewoon in de voor ploegt of toch kiest voor het rijden over de ongeploegde grond.

De nieuwe optie is beschikbaar voor de 7, 8 of 9 schaars wentelploeg in de Tyrok 400 serie. Dit zijn de ploegen voor tractoren tot 400 pk. Het voordeel van het bovenover ploegen is de lagere bodemdruk in de voor en de mogelijkheid om bredere banden, rupsen of dubbele banden te gebruiken. Door gebruik van een andere bandenuitrusting kan het contactoppervlak van de banden worden vergroot en kan er ook met een lagere bandendruk voor minder bodemverdichting worden gewerkt.

Het bovenover ploegen geeft verder een verbeterde treklijn door een geringere zijdelingse trekkracht en dus een efficiƫntere krachtoverbrenging. Het is hiermee ook mogelijk om gps stuursystemen optimaal te gebruiken voor meer werkcomfort en een exacte aansluiting tussen twee werkgangen. Bij dit systeem gebeurt de diepte instelling via een tastwiel dat op de onbewerkte bodem loopt.

Als het vanwege weersomstandigheden wenselijk is om toch in de voor te ploegen, dan is de ploeg relatief simpel om te zetten. Het enige dat daarvoor nodig is, is het draaien van de hydraulische hefboom aan de omkeer arm.

Tyrok-onland_Fendt