vixeran.png

Stikstof vangen uit bodem en lucht

Datum: 17 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 17 februari 2023
Door: Toon van der Stok
De ontwikkeling van nieuwe middelen om stikstof uit bodem en lucht te vangen voor gewassen gaat snel. Ook Syngenta komt dit jaar met een bacteriemiddel dat planten helpt om zelf stikstof vanuit de bodem en lucht beschikbaar te maken voor de plantengroei.

De dure kunstmest en de beperkingen in stikstofgift maken het extra aantrekkelijk om nieuwe methode om stikstof te winnen uit de lucht. Syngenta brengt daarvoor dit voorjaar Vixeran op de markt. Dit is een natuurlijk product op basis van de bacterie Azotobacter salinestris. Deze bacterie is in staat stikstofgas uit de lucht te binden in voor de plant opneembare stikstof. Vergelijkbaar met de manier waarop vlinderbloemigen dat doen. Het bijzondere is dat deze bacterie zowel op het groene deel van de plant werkt als op de wortel, waar het de stikstof uit de bodemlucht haalt.

In de verpakking is de bacterie in rusttoestand. Dat verandert zodra de Vixeran in water is opgelost. Dan is 50 gram per ha voldoende om een ha van voldoende bacterien te voorzien. Na toepassing gaat de bacterie groeien en koloniseert de plant en begint zijn goede werk.

De bacterie is niet gevoelig voor vorst en kan dus al vroeg in het voorjaar worden toegepast. Vanaf een temperatuur van ongeveer 8 graden begint de bacterie te werken. Het duurt echter even voor de bacterie in voldoende mate aanwezig is om aan de stikstofbehoefte van de plant te voldoen. Daarom adviseert Syngenta om in het voorjaar de gewone stikstofbemesting uit te voeren en pas bij de tweede of derde gift deze aan te passen.

Alternatief of vervanger

Uit proeven blijkt dat Vixeran gedurende het seizoen ongeveer 30 tot 40 kg N levert (100 tot 150 kg Kas). Bij mais is dit nog wat hoger en kan wel 50 tot 60 kg N beschikbaar komen.  De teler die de Vixeran toepast kan er voor kiezen om het middel in te zetten als vervanger van N uit kunstmest, maar in proeven blijkt dat het ook een extra opbrengst kan geven. In Denemarken en Zweden werd bij gebruik op grasland een extra opbrengst van 5 procent gehaald bij een gelijkblijvende kunstmestgift.

In Nederland zijn wat proeven uitgevoerd bij aardappelen en granen en daar bleek dat een verlaging van de N gift met 38 kg bij gebruik van Vixeran niet leidde tot een lagere opbrengst, wat op de proefvelden zonder het middel wel het geval was.

Dit voorjaar wil Syngenta uitgebreid ervaring opdoen en daarom krijgen de eerste telers die het willen gebruiken en de resultaten willen delen een korting van 25 procent op de aanschaf. Loonwerkers kunnen dit ook gebruiken om bij telers ervaring op te doen en stappen te kunnen zetten in het opvangen van de steeds krappere bemesting of het vervangen van dure kunstmest.

Meer informatie

vixeran plaatje
vixeran2.png