Maisdemo_PPO-1

Stikstof vangen

Datum: 10 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 10 februari 2023
Door: Toon van der Stok
Om de krapper wordende bemestingsnormen op te vangen komen er nu nieuwe producten op de markt waarmee planten op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht kunnen binden. BlueN van Corteva is de eerste die op gras, mais en akkerbouwgewassen gebruikt kan worden.

Deze bacteriën zitten bij Corteva in BlueN. Wanneer deze bacteriën op het gewas komen dringen ze via de huidmondjes het blad binnen en koloniseren daarna de hele plant. In de plant zetten ze stikstof uit de lucht om in NH4 (ammonium stikstof) dat door de plant kan worden opgenomen. Gemiddeld leveren deze bacteriën zo ongeveer 2 tot 3 kg N per ha per week. In totaal kunnen ze zo in een groeiseizoen ongeveer 30 tot 40 kg N leveren. Een voordeel is volgens Allard Jukema van Corteva ook dat dit continu wordt geleverd. “Wanneer je kunstmest strooit geef je in 1 keer 30 tot 40 kg. Dat kan bij een regenbui uitspoelen of komt pas beschikbaar als het heeft geregend. Dit werkt altijd.”

De afgelopen jaren heeft Corteva verschillende proeven gedaan met het middel en daaruit blijkt het een duidelijk positief effect te geven. Bij mais waar de BlueN als extra werd gegeven, leverde dit een fors hoger zetmeelgehalte op. In proeven steeg dit van 380 naar 417 gram per kg drogestof. “Dit komt vooral omdat de plant door de BlueN langer vitaal en groen blijft. Gewoon omdat er meer stikstof beschikbaar is”, aldus Jukema.

In grasland bleek BlueN een ongeveer vier tot vijf procent hogere opbrengst te geven als het als extra werd toegediend. Dit was ook het geval als bij de tweede en derde snede 27 kg N minder werd gestrooid. Vergelijkbaar zijn de proeven in veel akkerbouwgewassen. Telkens stijgt  opbrengst bij een gelijkblijvende bemesting. Of kun je minder bemesten om toch een gelijkblijvende opbrengst te halen.

Over het gewas spuiten

Voor het toepassen moet de BlueN in het voorjaar over het gewas worden gespoten. Bij grasland lijkt het beste moment net na de eerste snede te liggen. Eerder zou kunnen, maar dan moeten de omstandigheden goed zijn. De temperatuur moet namelijk minimaal 15 graden zijn en ook de nachten mogen de eerste dagen niet kouder zijn dan 5 graden. Bij mais is het beste moment het 6 to 7 blad stadium.  Volgens Jukema moet je het vergelijken met een groeistof. “Als je de regels daarvoor aanhoudt, dan zit je goed. Dus spuiten bij een voldoende hoge luchtvochtigheid, met temperaturen overdag tussen de 15 en 25 graden. Het mooiste is als je in de ochtend spuit, want dan is de kans dat de huidmondjes open staan het grootst.”

Nu de kunstmest duur is verwacht Jukema al dit jaar veel belangstelling. “Bij de handel komen al flinke bestellingen binnen, dus het zal zeker breed toegepast worden. Dat biedt ook voor loonwerkers nieuwe kansen. Want zij zijn het die vooral bij veehouders het spuitwerk doen.”

Wil je meer informatie over BlueN, kijk dan op de webpagina www.bluen.nl   

animatie_bladbehandeling_werkingswijze