Volvo FMX elektrisch

Staatsecretaris Heijnen kijkt naar extra subsidie

Datum: 1 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 1 juni 2022
Staatssecretaris Heijnen heeft toegezegd te kijken of ze meer kan doen om ambitieuze ondernemers die willen overstappen naar schoon bouwmaterieel te ondersteunen. Ze antwoordde dit na vragen van Cumela over de belofte die ze eerder aan de Kamer deed omtrent de Subsidie voor Schoon en Emissieloos bouwen.

Deze regeling ging op 9 mei open en werd direct negenvoudig overtekend. Dat was voor Cumela reden haar te herinneren aan de brief die ze op 22 maart aan de Kamer stuurde. Daarin deed ze de belofte dat ze de regeling zou aanpassen als het aantal aanvragen sneller zou gaan dan voorzien. In In een reactie aan Cumela schrijft ze; ‘Het aantal aanvragen is overweldigend, en laat zien dat bedrijven er klaar voor zijn. Dat is heel goed nieuws. Schoner bouwen kan een bijdrage leveren aan onze klimaatdoelen, betere luchtkwaliteit, en helpt ook om het stikstofspook te verdrijven. Daar wil ik samen met alle bedrijven die onze huizen bouwen, infrastructuur onderhouden en waterwegen op peil houden, me graag voor inspannen. Dat betekent ook dat ik aan het kijken ben wat ik kan doen om meer ambitieuze ondernemers te ondersteunen bij de overstap naar schoon bouwmaterieel. Ik hoop daar ergens juni meer duidelijkheid over te kunnen bieden”.

Stelt nog niet veel voor

Het lijkt op het eerste oog inderdaad dat er massaal wordt overgeschakeld naar emissieloos materieel, maar het stelt niet zoveel voor, als je kijkt naar de totale investeringen in de sector waarschuwt Nico Willemsen voor al te overspannen beeldvorming. “Alleen al de cumelabedrijven investeren per jaar 1,2 miljard in materieel. Dan stelt een totale subsidieaanvraag van 29 miljoen voor elektrische werktuigen niet zo veel voor. Zeker als je bedenkt dat deze nu nog twee tot soms drie keer duurder zijn dan de huidige uitvoering. We praten dan maar over een fractie van het totaal aantal machines dat wordt gekocht.”
Daarnaast zit het Cumela vooral dwars dat er bij het opstellen van de zgn. SEB-ingroeipaden, om de milieudoelstellingen in 2030 te halen, een economische onderbouwing ontbreekt. De consequentie van die eisen is namelijk dat het materieel in een veel hoger tempo vervangen moet worden dan autonoom gebruikelijk is. Cumela hoopt de Staatssecretaris binnenkort te mogen ontvangen bij één van de cumelaondernemers. Zodat zij met eigen ogen kan aanschouwen voor welke enorme uitdaging de ondernemers staan. Alleen aanschafsubsidie gaat ons niet helpen. De ondernemers hebben een sterke en structurele impuls nodig. Opdrachtgevers moeten de sector voor hun duurzaamheidsambities een gezond contract/uurtarief bieden. Of mevrouw Heijnen de ondernemers ook hierbij steun kan bieden moet nog blijken.